Lidé vzali hory útokem. I tak máme ztráty statisíce denně, stěžuje si šéf skiareálu

Na hory v sobotu vyrazily desítky běžkařů. Parkoviště jsou takřka do posledního místa zabraná. Lidé přijíždějí i navzdory vládním opatřením, jež zakazují fungování vleků a lanovek a hotelům umožňují ubytovávat pouze lidi na služebních cestách, kteří mají potvrzení. Návštěvníci hor si navíc nemůžou dát ani jídlo v místních restauracích. Jedinou možností jsou pro ně výdejní okénka.

Tento víkend hlásí horská střediska vynikající sněhové podmínky. Ty ovšem letos nepřicházejí vhod majitelům skiareálů a horských hotelů. Kvůli vládním opatřením totiž nemůžou fungovat či otevřít zákazníkům. „Pro nás je to likvidační,“ sdělil CNN Prima NEWS majitel hotelu a skiareálu Praděd-Ovčárna v Jeseníkách Josef Figura.

Cestu Figura vidí v tom, že by vláda podpořila skiareály jako jinde ve světě. „Vláda by se měla zamyslet a tuto sféru podpořit stejně jako na Západě,“ řekl. Podle něj by navíc kabinet neměl slibovat, že na otevření skiareálů dojde, protože pak může řada z nich začít přípravy, které bývají nákladné, když nakonec můžou zůstat zavřeny.

Figura také CNN Prima NEWS řekl, že aktuální ztráty například jeho skiareálu se pohybují ve statisících korun za jediný den. „Zachránit sezonu už bohužel nepůjde. Pokud se ale rozjedou, je možné zachránit aspoň mzdy,“ dodal Figura pro CNN Prima NEWS.

Lidé se na české hory vydali na běžky či sáně i navzdory vládním opatřením, která zakazují fungování vleků a lanovek. Tímto způsobem zareagovala vláda poté, co se na hory po zákazu lyžování vydaly stovky lidí sáňkovat.

Tagy: