Otřesné svědectví vraždy ve Svitávce: Na ulici ležel brácha s mámou, byla jsem v transu

Myslela si, že se její maminka s mladším bratrem po noční směně cestou stavili na nákup. Když šla ale vynést smetí, našla je ležet zavražděné před vchodovými dveřmi. Tak popsala bezprostřední chvíle po tragédii ve Svitávce na Blanensku deníku Právo dcera zavražděné ženy Aneta. Před smrtí byli podle ní oba plní elánu a milovali život. Pravděpodobného útočníka již policie dopadla a poslala do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až doživotí.

K tragické události došlo minulu středu u bytového domu, kde se dvěma dospělými dětmi žila 46letá žena. Když se osudného rána vracela se svým 21letým synem z noční směny, před domem již na ně čekal její 47letý bývalý přítel Pavel K. Podle informací deníku Právo se s ním žena měla rozejít zhruba před měsícem po dlouholetém vztahu. Rozchod byl zřejmě i příčinou neštěstí.

„Spala jsem a vůbec nic neslyšela. Kolem sedmé hodiny ráno jsem se vzbudila a věděla jsem, že maminka a brácha už měli být doma. Říkala jsem si, že se ale možná cestou z noční stavili na nákup. Když pořád nešli, vzala jsem koše, že je vynesu, a vyšla ven. V tu chvíli jsem uviděla na zemi ležet bráchu a pak i maminku,“ svěřila se Aneta.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza v Přerově, Kostelci i ve Svitávce. Rodinných tragédií v Česku poslední dobou přibývá

„Byla jsem úplně mimo, jak v nějakém transu, snažila jsem se nějak přivolat pomoc. V tu chvíli šel kolem nějaký člověk, ale vůbec mi nepomohl. Jen řekl, ať zavolám policii, a šel pryč,“ vzpomínala na otřesné momenty.

Chvíli poté na místo přijeli záchranáři a policisté. Aneta měla o pachateli hned jasno, vyšetřovatelům nahlásila jméno bývalého matčina přítele. „Hned mě napadlo, že to byl on, že jim ublížil. Měli jsme spory, nedokázal se smířit s rozchodem,“ přiznala.

Policie zahájila rozsáhlou pátrací akci, do níž zapojila desítky lidí i vrtulník. Strážci zákona pročesávali každý kout i v těžko přístupných místech. Kolem druhé hodiny odpoledne pak v okolí Knínic nalezli odstavený osobní vůz, kterým domnělý pachatel bezprostředně po dvojnásobné vraždě ujel z místa činu. Pozdě odpoledne pak muže dopadli nedaleko obce Šebetov.

Zaútočil zezadu, říká dcera

Druhá dcera Veronika, která žije se svou rodinou jen pár kilometrů od matčina domu, připomněla, že její bývalý přítel v posledních dnech před tragédií zesílil svou snahu rozchod zvrátit. „Dokonce psal, že má rakovinu, ale mamka mu to asi nevěřila. To mi říkala ještě v pondělí, kdy jsme spolu mluvily naposledy,“ svěřila se Veronika.

„Nějak mu asi ruplo v hlavě a začal to plánovat. Dokonce prý už den předtím projížděl ráno kolem, takže věděl, kdy se vrací domů,“ doplnila s tím, že její bratr se zřejmě jen ocitl „ve špatnou chvíli na špatném místě“.

Její sestra Aneta má ale za to, že útočník jejího bratra nesnášel. „Když spolu s mamkou začínali, ještě to docela šlo, ale bratr pak na něj měnil názor a měli i konflikty. Dokonce bratra napadl na svatbě naší sestry, byla jsem přímo u toho. Počkal, až se brácha otočil zády, a pak zaútočil. On nedokázal jít proti člověku čelem,“ řekla.

Pavel K. byl k soudu předveden v pátek kolem poledne. S pouty na rukou působil klidným dojmem a často se radil se svým obhájcem. Vazební jednání trvalo zhruba půl hodiny. Podle předpokladu zůstane obviněný muž až do začátku soudního přelíčení ve vazbě. V případě odsouzení mu hrozí až doživotí.

„Mamka byla plná elánu, radovala se ze života, pořád se smála. Měla ráda nás, svoje děti, život si prostě užívala. Brácha to samé, byl to smíšek, kam přišel, tam hned zapadl. Byl z nás tří sourozenců nejmladší. Prostě můj malý velký brácha,“ pousmála se hořce při vzpomínce Aneta.

Sestry po tragédii na naléhání přátel a okolí založily sbírku na pohřeb. Prostřednictvím darovacího portálu Znesnáze21 požádaly o pomoc ve výši 10 tisíc korun. Po pár dnech se vybral více než dvacetinásobek. Ve středu 18. března byla sbírka ukončena. „Hodně lidí nám psalo, že by nám přispěli, takže proto jsme nakonec kývly na sbírku. Jde nám o to, aby mamka s bráchou mohli důstojně odejít. Přišlo nám hloupý žádat o nějakou velkou částku, ani ve snu by nás nenapadlo, kolik lidí nám bude ochotno pomoct,“ uvedly a všem za pomoc poděkovaly.

Tagy: