Děda slavil narozeniny, princ Louis bavil davy. Šklebil se, když kočár projel kolem trusu

Při sobotních ceremoniálních narozeninách Karla III. upoutal znovu pozornost princ Louis, pětiletý člen královské rodiny, který při podobných příležitostech vyniká výraznými grimasami. Tentokrát se šklebil při jízdě v kočáře, ale také na balkóně Buckinghamského paláce. Píše o tom i list Daily Mail.

Britský král Karel III. v sobotu slavil narozeniny. Tedy jen ty ceremoniální, čímž navázal na staletou tradici svých předchůdců. Panovník má opravdové narozeniny v listopadu, veřejně je oslavil ale nyní v červnu, kdy je v Londýně lepší počasí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dvojí narozeniny krále Karla III. Oslavu provázela vojenská přehlídka, Harry chyběl

Součástí oslav bylo procesí královské rodiny, královská přehlídka nebo výstup šlechticů na balkóně Buckinghamského paláce. Během slavnostního dne byla kromě krále pozornost upřená i na prince Louise, syna korunního prince Williama a princezny Catherine.

Zatímco většina členů královské rodiny se snaží působit elegantně a důstojně, Louis toto schéma rozbíjí vlastní dětskou nevinností. Při veřejných akcích často dává okatě najevo své emoce, projevy nudy nebo nelibosti. A nejinak tomu bylo i v sobotu, napsal Daily Mail.

Louis jel společně se svými sourozenci – princeznou Charlotte a princem Georgem – v královském kočáře. Součástí slavnostního dne byla i vojenská přehlídka, a tedy hodně koní. Právě zápach koňského trusu nutil prince Louise k neuvěřitelným grimasám. Malý šlechtic křenil nos a posléze si ho i zacpal rukou.

Ani na balkóně Buckinghamského paláce se však princi zjevně příliš nelíbilo. Louis si při přeletu slavnostní letky zacpával uši. A předváděl i další podivuhodné grimasy, čehož si všimla i veřejnoprávní britská televize BBC.

Monumentální vojenská přehlídka

Karel při ceremoniálu provedl před osmi tisíci diváky inspekci vojáků. Následovala letecká přehlídka čítající zhruba 70 vojenských letadel a vrtulníků. Tradiční přelet letounů byl letos mnohem větší než obvykle, aby divákům nahradil podobnou akci plánovanou v květnu při příležitosti Karlovy korunovace. Tu tehdy narušilo špatné počasí.

V sobotu však letouny předvedly plnohodnotnou show, při které mimo jiné stíhačky utvořily na obloze nad Londýnem písmena CR podle latinského Charles Rex. Stroje leteckého akrobatického týmu Red Arrows za sebou zase zanechaly stopy v britských barvách – červené, bílé a modré. Král spolu s rodinou přehlídce přihlížel z balkonu Buckinghamského paláce.

Tagy: