Dvojí narozeniny krále Karla III. Oslavu provázela vojenská přehlídka, Harry chyběl

Majestátní přehlídkou oslavil britský král Karel III. v sobotu v Londýně své první oficiální narozeniny v roli panovníka. Událost přilákala do britské metropole tisíce královských příznivců z řad místních i turistů, ceremoniálu se zúčastnilo také přibližně 1 400 vojáků, 400 hudebníků a 200 koní, píší britská média. Proč slaví Karel narozeniny nyní, když se narodil v listopadu?

Přehlídka se v Londýně koná každý rok v červnu u příležitosti oficiálních narozenin panovníka. Své opravdové, letos už 75. narozeniny, Karel oslaví v soukromí 14. listopadu. Tradice sahá do dob vlády Jiřího II., který se sice narodil v říjnu, v roce 1748 ale chtěl k oslavě svých narozenin využít příznivého letního počasí, napsala agentura AFP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vedra zkazila přehlídku v centru Londýna. Princ William přihlížel, jak vojáci kolabují

„Právě kvůli chladnému počasí v listopadu slaví narozeniny dvakrát i král Karel III. A to teď v létě, kdy je větší šance, že bude lepší počasí. Král Karel letos obnovil tradici, kdy jel na koni,“ sdělila k oslavám reportérka CNN Prima NEWS Hana Mikulková.

Královské procesí vyjelo v sobotu krátce před polednem našeho času z bran Buckinghamského paláce směrem k prostranství Horse Guards Parade u Downing Street. Na koních jeli král Karel III. za doprovodu svého syna prince Williama, sourozenců princezny Anny a prince Edwarda a vojenských představitelů. Bylo to poprvé od roku 1986, kdy panovník absolvoval přehlídku na koni. Královna Camilla, princezna Kate a její tři děti – George, Charlotte a Louis – jely v kočáře.

Harry znovu chyběl

Přehlídky se naopak nezúčastnil princ Harry ani jeho manželka vévodkyně Meghan. Harryho napjaté vztahy s Buckinghamským palácem tedy přetrvávají. „Bylo to zřetelné už během korunovace, když se neocitl na balkoně. Posléze se u soudu vyjadřoval kriticky k vládě, takže to pokračuje dále,“ sdělil pro CNN Prima NEWS někdejší ředitel protokolu Kanceláře prezidenta republiky Miroslav Sklenář, který sobotní oslavy narozenin panovníka přirovnal důležitostí ke svátku 28. října u nás.

Karel při ceremoniálu provedl před osmi tisíci diváky inspekci vojáků. Následovala letecká přehlídka čítající zhruba 70 vojenských letadel a vrtulníků. Tradiční přelet letounů byl letos mnohem větší než obvykle, aby divákům nahradil podobnou akci plánovanou v květnu při příležitosti Karlovy korunovace. Tu tehdy narušilo špatné počasí.

V sobotu však letouny předvedly plnohodnotnou show, při které mimo jiné stíhačky utvořily na obloze nad Londýnem písmena CR podle latinského Charles Rex. Stroje leteckého akrobatického týmu Red Arrows za sebou zase zanechaly stopy v britských barvách – červené, bílé a modré. Král spolu s rodinou přehlídce přihlížel z balkonu Buckinghamského paláce.

Karel III. se stal panovníkem, když jeho matka královna Alžběta loni v září ve věku 96 let zemřela po desetiletích na trůně.

Tagy: