Byl to dobrák, všem pomáhal. Kantor ho potápěl, říká děda žáka, který měl zabít učitele

Mladík podezřelý z vraždy učitele jde do vazby. Hrozí mu až 20 let vězení.

Útoky na učitele v minulosti

Čtvrteční tragická událost, která se odehrála na odborném učilišti v Praze 4, obrátila život naruby mnoha lidem. Jedním z nich je i 74letý Miroslav, dědeček studenta, který měl mačetou zavraždit svého učitele. O svém vnukovi mluví jako o hodném hochovi. Obává se také toho, že se nedožije chvíle, kdy chlapce propustí z vězení. S dědečkem studenta mluvila redakce Blesku.

K brutálnímu činu došlo ve čtvrtek 31. března krátce před polednem ve čtvrtém patře budovy Středního odborného učiliště Ohradní na Praze 4. Student třetího ročníku Jaroslav Ř. měl napadnout mačetou kantora v jeho kabinetu. Krátce po útoku z místa činu utekl. Policisté ho asi po hodině dopadli v 11 kilometrů vzdálených Dolních Břežanech. Nedaleko Vraného nad Vltavou, kde měl chlapec podle informací Blesku bydlet s rodiči a prarodiči.

Ve chvíli, kdy si policisté 19letého studenta přebírali, byl jeho dědeček u toho. Krátce předtím ho totiž po cestě domů zahlédl, jak jde po cyklostezce. Rozhodl se proto zastavit a na milovaného vnuka zavolat s tím, že ho vezme domů. V tu chvíli ještě netušil, co se stalo. „Seděli jsme v autě a pak mi zavolal syn, Jaroslavův táta, že si pro něj jede kriminálka,“ vylíčil se zlomeným srdcem pachatelův dědeček.

Byl u toho, když vnuka policisté vyzvali, aby dal ruce na přístrojovou desku a zeptali se, zda je ozbrojen. Chlapec přiznal, že má u sebe nůž, a ukázal na levou kapsu bundy. Vyzvali ho, aby dal ruce za hlavu a pomalu vystoupil, pak mu nasadili pouta. Mladíkovi teď hrozí až 20 let za mřížemi.

Z hrůzného činu se Jaroslavův dědeček nemůže stále vzpamatovat. Při vyprávění pro Blesk se několikrát rozplakal. „Je to strašné. Samozřejmě ten skutek nechci omlouvat, ale kdyby ho ten učitel dlouhodobě nepotápěl, nemuselo k tomu dojít,“ řekl 74letý Miroslav s tím, že zavražděný pedagog dával jeho vnukovi liché naděje.

Musel to být zkrat

„Stačilo by, kdyby mu dal alespoň čtyřku, místo toho byla jedna pětka za druhou. Slíbil mu třeba, že ho přezkouší ze staré látky, on se učil pilně dlouho do půlnoci. Další den ho vyzkoušel z nové látky a řekl, že o tom, z čeho bude zkoušet, rozhoduje on,“ popsal Miroslav.

O svém vnukovi navzdory všemu mluví jedině v dobrém. „Byl to dobrák, všem lidem pomáhal, neznal nějaké podrazy. Minulý rok měl dokonce vyznamenání a pochvalu, ten kluk byl z toho učitele naprosto vyřízený,“ uvedl. „Táhne mi už na 75 let a bojím se, že se nedožiju toho, až Járu propustí,“ doplnil smutně.

Jaroslav Ř. měl mít údajně problém v předmětu sdělovací technika. Hrozilo mu, že nebude připuštěn k závěrečným učňovským zkouškám. Kdyby je absolvoval, v příštím roce by měl šanci dodělat maturitu.

Z tragédie jsou v šoku také obyvatelé Vraného nad Vltavou. Rodinu zadrženého mladíka popisují jako milou a přátelskou. Jaroslavovi i jeho dvojčeti Pavlovi, který studuje ve stejné škole, se prý věnovali, jezdili na výlety, lyžovat na hory. „Toho kluka i jeho rodinu znám. Chodili sem občas na jídlo, když někdo slavil narozeniny. Musel to být zkrat,“ řekl hospodský z místního hostince U Kaštanu.

Kolega o učiteli: Nikdy jsem ho neslyšel křičet

Zavražděný učitel Jan K. byl absolventem ČVUT i Pedagogické fakulty UK. Kromě učení se věnoval také józe. S manželkou měl tři děti a byl předsedou výkonného výboru Českého svazu jógy a cvičitelem. „Na společné palubě jsme byli s kolegou 31 let. Byl to Pedagog s velkým P, který se vždy snažil dostat z těch kluků alespoň to minimum, které budou potřebovat k závěrečným zkouškám,“ řekl krátce po útoku ředitel školy Karel Dvořák.

V dobrém o zesnulém učiteli mluvil také sekretář Českého svazu jógy Karel Žižka. „S Honzou jsme se znali 30 let a 25 let z toho jsme dělali spolu ve svazu. Honza byl tahoun Českého svazu jógy. Udělal tam hodně práce, byl spolehlivý a pracovitý. Tu práci si bez něj nedokážu představit,“ zavzpomínal Žižka. „Nikdy jsem ho neslyšel křičet. Jakýkoliv spor jsme vždy vyřešili nějakou dohodou. K jeho klidné povaze asi přispívala i ta jóga,“ doplnil.

Tagy:
Policie ČR vražda škola jóga učitel Praha 4 krimi mačeta student Praha učiliště Dolní Břežany dědeček Vraný České vysoké učení technické v Praze Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy Vrané nad Vltavou Blesk