Dejme lidem až 800 korun, rodinám to pomůže. Piráti navrhují bonus za energie

Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Poslanci se dohadují kvůli Polčákově kauze

Piráti chtějí, aby lidé dostali tzv. energetický bonus 400 až 800 korun měsíčně pro domácnost. Mělo by jít o kompenzace za drahé energie. Zatím ale nemají shodu napříč vládními stranami, chystá se proto jednání s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

„Navrhujeme bonus na energie, který by se měl pohybovat kolem 400 až 800 korun na jednu rodinu. To by byla částka, kterou by rodiny pocítily. Promítlo by se to do jejich rozpočtů a je to věc, která by pomohla nejen nízkopříjmovým domácnostem, ale i střední třídě,“ uvedl na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně poslanec Jakub Michálek (Piráti).

Peníze by se lidem mohly vrátit v rámci faktur. Mohli by si vybrat, ze které faktury to bude a energetické společnosti by tak v tomto případě byly prostředníkem. Druhou možností podle Michálka je, aby se peníze vrátili formou příspěvku na obnovitelné zdroje.

Michálek zároveň dodal, že se ale zatím neshodne s vládními partnery a jednání je teprve čeká.

„Je to věc, kterou jsme probírali, ala zatím na ní shoda není. Konkrétní podoba bonusu se bude řešit na koaličních jednáních. Opravdu už na začátku jsme byli jediní, kdo toto konkrétní opatření navrhoval,“ doplnil Michálek.

Vláda se aktuálně snaží hledat cesty, jak Čechy z energetické krize dostat. K tomu se ale ještě přidala vysoká inflace a drahá nafta a benzín a pro řadu rodin už je situace velmi kritická. Kabinet zatím s cíleným konkrétním řešení ale nepřišel.

STAN: Máme vlastní řešení

Například STAN uvedl, že návrh Pirátů spíš nepodpoří, protože jejich ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela vytváří vlastní formu podpory.

„Ministr Síkela ve středu na vládě představí balíček, který umožní zlepšení situace ohledně cen energií. Ale informaci s návrhem Pirátů slyšíme poprvé. Je to otázka k diskuzi,“ uvedla v úterý místopředsedkyně Poslanecké Sněmovny Věra Kovářová.

Podobně mluvil i poslanec KDU-ČSL Marek Výborný. „Pětikoalice se má se sejít v úterý v podvečer. Nedokážu odpovědět, jak se k tomu postavíme. O růstu cen energií jsme před chvílí diskutovali i na schůzi koalice Spolu a přeneseme to na večerní jednání,“ doplnil Výborný.

Tagy: