Zelenskyj ocenil Česko. Děkuji Fialovi za podporu Ukrajiny na cestě do EU, uvedl

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru poděkoval Česku za to, že během svého předsednictví EU podporovalo Ukrajinu na její cestě do unie. České předsednictví o sobotní půlnoci skončilo a na příští půlrok se ho ujalo Švédsko.

„Děkuji přátelskému Česku a premiérovi Petru Fialovi za to, že během předsednictví podporovali Ukrajinu na její cestě za členstvím v EU,“ napsal Zelenskyj na Twitteru. Ocenil také, že si sedmadvacítka udržela jednotu a zůstala solidární s Ukrajinou čelící ruské agresi. „Společně zvítězíme!“ uvedl ukrajinský prezident.

Ukrajina společně se sousedním Moldavskem získala postavení kandidátské země na loňském červnovém summitu evropské sedmadvacítky. Aby se tyto země staly členy unie, musejí ovšem zavést řadu reforem a celý proces může trvat i více než deset let.

Česká republika patří mezi státy, které mezi prvními odsoudily ruskou invazi na Ukrajinu, ale především pak Kyjev podporovala dodávkami humanitárního materiálu i zásilkami zbraní.

Velkou pozornost vyvolala například březnová návštěva premiéra Petra Fialy (ODS). Ten společně se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým a tehdejším předsedou vlády Slovinska Janezem Janšou vyrazil vlakem do Kyjeva. Jednalo se o vůbec první zahraniční návštěvu politických špiček Západu od začátku války na Ukrajině.

Novoroční projev

Zelenskyj poděkoval za podporu i ve svém vyjádření při příležitosti Nového roku. „Chcete opravdové přátele? My jsme už s jistotou poznali, kdo jimi jsou,“ konstatoval. „Takže dnes (31. prosince) mám jen jedno přání. A to se nestane zázrakem, ale naší prací. Bojem. Vzájemnou pomocí. Lidskostí. Všechno nejlepší v novém roce! V roce našeho vítězství!“ dodal prezident.

V narážce na ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu lidem, kteří touží po světle, připomněl, že „je v každém z nás i bez elektrického proudu“.

Tagy: