Osvobodili jsme už 1800 obcí. Západ se díky nám přestal bát Ruska, říká Zelenskyj

Ukrajinské armádě se podařilo osvobodit již 1800 měst a vesnic, které okupovala ruská vojska po svém vpádu do země na konci února. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém vystoupení v parlamentu. Dělostřelectvo a letectvo údajně zasáhlo několik dalších ruských vojenských cílů. U Chersonu podle Kyjeva zemřelo asi 50 ruských okupantů.

Zelenskyj v ukrajinském parlamentu uvedl, že se armádě podařilo osvobodit již 1800 měst a obcí, které okupovala ruská vojska po svém vpádu do země na konci února. Vystoupení se konalo za zavřenými dveřmi; o jeho obsahu informovali novináře poslanci.

Zelenskyj poděkoval všem zemím, které pomáhají Ukrajině porážet na bojišti ruskou tyranii, napsaly agentury Unian a Ukrinform. „Ukrajina se stala jedním z vůdců svobodného světa a pomohla Západu, aby našel sám sebe a přestal se bát Ruska," uvedl Zelenskyj podle listu Ukrajinska pravda. Zdůraznil, že cílem Ukrajiny je obnovit územní celistvost země a osvobodit všechny své občany, kteří se ocitli v nevoli či zajetí.

Ukrajinské dělostřelectvo a letectvo zasáhlo za posledních 24 hodin jedno ruské kontrolní stanoviště, dále sedm oblastí, kde se koncentrovaly živé síly a vojenská technika okupantů, dva sklady ruské munice a ještě další nespecifikovaný objekt okupantů. Vyplývá to z nového hlášení ukrajinského generálního štábu ozbrojených sil.

Nápor ruské ofenzivy u východoukrajinského města Bachmut se zřejmě blíží vrcholu, po němž začne postupně slábnout. Ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Usuzuje tak mimo jiné z toho, že vysoké ztráty přinutily ruské velení vysílat do útoků menší skupiny.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal dekret, který zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. V případě exportu ropy vstoupí zákaz v platnost na začátku února a bude platit pět měsíců. U ropných produktů by ruská vláda mohla stanovit pozdější začátek platnosti zákazu, uvedla agentura Reuters.

Tagy:
válka ropa Vladimir Putin Moskva církev Ukrajina Rusko Kyjev Prezident Ruska Oleksij Mjačeslavovyč Danilov Kyjevskopečerská lávra