Děláte nám ostudu, odstupte. Studenti požadovali Ševčíkův konec, přišli i jeho podporovatelé

Stovky studentů před sídlem Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) demonstrovaly proti děkanovi Národohospodářské fakulty Miroslavu Ševčíkovi. Chtěli, aby funkci dále nezastával, podle nich kazí reputaci školy. Impulsem pro protesty se stala jeho účast na sobotní protivládní demonstraci, která se poté přeměnila v nepokoje před Národním muzeem.

Před budovou VŠE se shromáždily stovky studentů, řada z nich si s sebou přinesla transparenty. Na některých stálo, že děkan dělá svým chováním ostudu univerzitě, jiné zmiňovali Ševčíkovu výmluvu, že se protestů proti vládě nezúčastnil, protože „jen šel kolem z rodinného oběda“. Podle štábu CNN Prima NEWS se na místě objevila také malá skupina Ševčíkových podporovatelů. Ti argumentují tím, že na akademické půdě má platit pluralita názorů.

Organizátoři protestu, kterými byli studenti Národohospodářské fakulty, uvedli, že Ševčík svými veřejnými projevy poškozuje dobré jméno fakulty a univerzity. Na shromáždění přečetli text otevřeného dopisu, v němž ho vyzvali k rezignaci. Člen akademického senátu VŠE Lukáš Hulínský a předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Farník zase apelovali na členy akademického senátu fakulty, aby děkana odvolali.

ČTĚTE TAKÉ: Risk, který přinesl obdiv. Fiala před rokem navštívil Kyjev. Ti „po něm“ sklidili výsměch

Rektor Petr Dvořák teprve požádá o svolání akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE, kde by se mělo jednat o odvolání Ševčíka. Zasedání by se mohlo konat do týdne od podání žádosti. Pokud by fakultní akademický senát Ševčíka neodvolal, chce rektor využít své pravomoci navrhnout odvolání. K tomu by potřeboval souhlas akademického senátu celé vysoké školy.

Ševčík tvrdí, že u sobotního protestu před Národním muzeem, kde se po skončení protivládní demonstrace část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, jen pomáhal zraněnému. Odmítl také, že by poškozoval dobré jméno VŠE, jak tvrdí jeho kritici a rektor školy Petr Dvořák.

Na žádost rektora už dříve omezil své vystupování na veřejnosti, přestal být ekonomickým expertem hnutí Trikolora a na protivládních demonstracích nevystupuje jako řečník.

Ševčík představuje pro univerzitu reputační problém i podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN). Ten se domnívá, že Ševčíkovo postavení v čele fakulty je neudržitelné. Ministr školství ale nemá žádné právní nástroje na odvolání děkana z funkce, uvedl na svém Facebooku.

Tagy:
policie demonstrace školství Národní muzeum studenti protesty děkan Miroslav Ševčík Vysoká škola ekonomická v Praze