Risk, který přinesl obdiv. Fiala před rokem navštívil Kyjev. Ti „po něm“ sklidili výsměch

Nebezpečná a troufalá cesta, která ve světě vyvolala obdiv i mrzení. Přesně před rokem se premiér Petr Fiala (ODS) po boku polských a slovinských státníků vydal na válkou zmítanou Ukrajinu. Necelý měsíc od začátku ruské invaze navštívil jako jedna z prvních evropských politických špiček Kyjev a setkal se s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Nedlouho po něm na Ukrajinu zamířili i další polici, od širší veřejnosti už ale mnozí z nich sklidili kritiku či posměch.

V úterý 15. března 2022 obletěla Českou republiku nečekaná zpráva – předseda vlády Petr Fiala je na cestě na Ukrajinu společně s premiéry Polska a Slovinska, Mateuszem Morawieckým a Janezem Janšou, a polským vicepremiérem Jaroslawem Kaczyńským. Na riskantní cestu se vydali pouhé tři týdny od momentu, kdy na ukrajinskou půdu začaly padat první ruské rakety a jezdit dlouhé tankové kolony. Ačkoliv se Kyjev dokázal dostat z obklíčení, u metropole stále zuřily boje s okupanty.

Čtveřice evropských státníků dorazila vlakem do hlavního města Ukrajiny večer, načež následovala schůzka s prezidentem Zelenským. Ten neskrýval radost z troufalé návštěvy. „V době, kdy mnoho velvyslanců opustilo Ukrajinu v souvislosti s invazí Ruské federace, se tito představitelé svých krásných nezávislých evropských států ničeho nebojí. Více jim záleží na našem osudu a jsou zde, aby nás podpořili. To je odvážný, správný a přátelský krok. A jsem si jistý, že s takovými přáteli, s takovými zeměmi, s takovými sousedy a partnery skutečně dokážeme zvítězit,“ řekl tehdy Zelenskyj.

ČTĚTE TAKÉ: Pomoc Ukrajincům sebrali Rusové. Změnit strategii navrhl padlý Michal, popsal dobrovolník

Na přísně utajované cestě nebyl Fiala sám. Společně s ním jeli na Ukrajinu jeho poradce pro zahraniční a bezpečnostní otázky Tomáš Pojar, mluvčí Václav Smolka a členové ochranného týmu. Samotná výprava se uskutečnila až po konzultacích s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem a šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Informováno bylo také mezinárodní společenství, a to včetně OSN.

Zatímco Evropa stále přešlapovala s důraznější vojenskou pomocí Ukrajině, zástupci středoevropských zemí tehdy vyjádřili jednoznačnou podporu.

Ve stejný den překvapivě zamířil na neohlášenou návštěvu do Kyjeva také šéf litevské diplomacie Gabrielius Landsbergis, který se setkal se svým ukrajinským protějškem.

To, že se na cestu s trojicí ministerských předsedů vydal také Jaroslaw Kaczyński, v sobě neslo podle polských médií jistou symboliku a snahu navázat na odkaz jeho bratra-dvojčete, někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského.

Ten v srpnu 2008 vyrazil do Gruzie, která tehdy bojovala s proruskými separatisty i ruskými jednotkami, aby podpořil její vedení. Připojili se k němu tehdy prezidenti Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estonska.

Extrémně riskantní, ale chvályhodné, psala média

O nečekané cestě českého premiéra Petra Fialy a jeho kolegů z Polska a Slovinska do Kyjeva psala přední evropská i americká média. Označila ji za symbolickou, chvályhodnou a velmi odvážnou.

Americký list The Washington Post napsal, že evropští lídři přijeli do Kyjeva v době, kdy obléhaná ukrajinská metropole čelí novým útokům. Citoval amerického vojáka ve výslužbě Johna Spencera, který cestu označil za „extrémně riskantní“ nejen z pohledu bezpečnosti politiků, ale také kvůli možné odvetě ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina, který „může vnímat vůdce zemí NATO vstupující na Ukrajinu jako překročení jedné ze svých linií“.

The New York Times upozornil, že ukrajinský prezident premiéry Česka, Polska a Slovinska označil za nebojácné přátele. V českých médiích se objevila i fotografie premiéra Fialy z vlaku, na které měl neprůstřelnou vestu a vojenskou přilbu.

Cesta podnítila i otázky, proč se jí neúčastnili také jiní zástupci západních zemí a institucí. „Nemají von der Leyenová a Michel dostatek odvahy na pekelný výlet do Kyjeva?“ ptal se například německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung s odkazem na šéfku Evropské komise a předsedu Evropské rady.

Ne všichni ovšem výpravy do válkou zmítané země chválili. Slovenská herečka a diplomatka Magda Vášáryová na sociálních sítích cestu premiérů do Kyjeva kritizovala a tázala se, zda politici přišli přidělat práci ukrajinským policistům nebo zda alespoň přivezli jídlo.

„Slovinský (premiér) Janša, který silně kritizuje EU, dva Poláci, kteří chtějí vyvést Polsko z EU a už pár let rozkládají demokratické instituce ve státě, a nový český premiér? Co to je za skupinu? Přišli zatížit ukrajinské policejní síly, které je musí výjimečně chránit? A blokuji vlaky s humanitární pomocí? Jak mohou pomoci? Dopravili aspoň vlak s potravinami? Na mou duši – nerozumím,“ napsala na Facebook, načež sklidila bouři.

Opozdilci sklidili výsměch

Slovenský premiér Eduard Heger vyjádřil lítost nad možným zklamáním, že se návštěvy Kyjeva neúčastnil. Řekl, že nyní by postoj zřejmě přehodnotil. Když pak rovněž vyrazil na Ukrajinu a zveřejnil fotku s helmou a neprůstřelnou vestou, na rozdíl od Fialy sklidil spíše výsměch. Do podobné situace se pak dostal i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který ovšem odcestoval do Kyjeva na pozvání.

Podruhé jednal premiér Fiala se Zelenským na konci loňského října v rámci společného zasedání české a ukrajinské vlády v Kyjevě. Do ukrajinské metropole ho tehdy doprovodila výrazně větší výprava – vicepremiéři Vít Rakušan (STAN), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Vlastimil Válek (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Tagy:
válka Polsko prezident Ukrajina premiér ODS Petr Fiala Slovinsko předseda vlády Mateusz Morawiecki vláda Volodymyr Zelenskyj Kyjev Eduard Heger válka na Ukrajině Janez Janša Jarosław Kaczyński ruská invaze na Ukrajinu