Demokraté mají problém, říká amerikanista. Vysvětlil, proč nemohou vyměnit slabého Bidena

Amerikanista Jakub Lepš

Jakub Lepš o možnostech demokratů vyměnit Bidena

Americká Demokratická strana má obrovský problém, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS amerikanista Jakub Lepš. Vystoupení jejich kandidáta Joea Bidena v prezidentské debatě na CNN prý bylo katastrofální, vyměnit ho však do volebního sněmu v srpnu je podle něj téměř nemožné.

„To, jak se Joe Biden prezentoval, je naprostá katastrofa, a proto se noviny téměř nevěnují analýze toho, co v debatě zaznělo, ale tomu, co budou demokraté dělat,“ vysvětlil Lepš.

ČTĚTE TAKÉ: Výkon Bidena byl katastrofální, trhy se už připravují na zvolení Trumpa, tvrdí ekonom

Východiskem by podle Lepše bylo, kdyby Biden sám odstoupil. Pokud se tak ale nestane, mají demokraté naprosto omezené možnosti. „Prakticky by muselo dojít ke vzpouře delegátů, kteří by se kolektivně dohodli, že ten nevymahatelný závazek, že budou volit Joea Bidena, který vyhrál primárky v těch jednotlivých státech, poruší,“ poznamenal amerikanista.

Podle Lepše se v tuto chvíli jedná o naprosto zásadní téma, které mají demokraté před sebou. „Byla by to opravdu nová situace, kdyby došlo k tomuto nepřátelskému převzetí prezidentské nominace,“ zdůraznil.

Amerikanista zhodnotil i Bidenova protivníka Donalda Trumpa. „Trump buď zveličoval, nebo lhal. Lhal o Ukrajině, Afghánistánu, lhal o ekonomice, lhal o daních, lhal o tom, jak si celý svět z Ameriky dělá legraci a její reputace je v troskách,“ vyjmenoval Lepš a dodal, že to vše však kvůli Bidenovu výkonu naprosto zaniklo.

„Kdybychom vzali ty lepší odpovědi Joea Bidena, které on šest dnů nacvičoval, a místo něj postavili nějakého herce, tak by to asi nedopadlo tak špatně. On spoustu těch odpovědí ale nebyl schopen ani doříct, pletl miliony s miliardami a triliony, pletl Trumpa s Putinem, prostě to bylo takové utrpení, že opravdu nezáleží vůbec na tom, o čem debatovali,“ shrnul Lepš.

Debata nemá vítěze, říkají experti

Podle expertů ve studiu CNN Prima NEWS, amerikanisty Jiřího Pondělíčka a politologa Romana Jocha, však debata nepředstavovala pro Bidena až takový průšvih. Oba se shodli, že střet neměl vítěze ani poraženého. „Američtí voliči po ní nebudou o moc moudřejší, než byli před ní,“ glosoval Joch.

On i Pondělíček sice připustili, že Bidenův výkon nebyl bez chyb, ale za „katastrofální“ by ho prý neoznačili. Upozornili navíc, že vyměnit nyní Bidena za jiného kandidáta by pro demokraty bylo velmi riskantní. V jejich řadách totiž v současné době není „silnější jméno“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Katastrofa a zděšení u demokratů, hodnotí Klvaňa výkon Bidena. Spekuluje se i o jeho odstoupení

Tagy:
Joe Biden USA Donald Trump Jakub Lepš kandidáti prezident Americké volby 2024 Matyáš Zrno