Výkon Bidena byl katastrofální, trhy se už připravují na zvolení Trumpa, tvrdí ekonom

Joe Biden v debatě na CNN

Panika u demokratů, zhodnotili experti na CNN výkon Bidena v debatě

Trhy se po první prezidentské debatě začínají připravovat na to, že prezidentem bude Donald Trump. To si na základě výkonu současného šéfa Bílého domu myslí ekonom Lukáš Kovanda. Vystoupení Joea Bidena v debatě na CNN kritizují i političtí experti.

Biden a Trump se v pátek (brzy ráno SELČ) střetli v první předvolební debatě na stanici CNN.  „Katastrofální výkon stávajícího amerického prezidenta Joea Bidena ve včerejší prezidentské debatě vede vyděšené demokraty k zákulisním úvahám, zda by jej přece jenom neměli vyměnit za jiného kandidáta. Exprezident Donald Trump je po včerejšku jasným favoritem klání o Bílý dům. Trhy se na tento scénář nyní budou intenzivněji připravovat, patrné to bylo už včera po skončení debaty,“ píše Kovanda.

Na celý záznam debaty se můžete podívat zde:

Bidenův výkon zkritizovala i řada expertů. Například politolog Tomáš Klvaňa mluvil ve vysílání CNN Prima NEWS o „katastrofě pro Bidena“ a „zděšení u demokratů“. „Začátek debaty představoval obrovský šok pro demokraty. Určitě se bude v Demokratické straně mluvit o tom, zda by měl v kampani pokračovat,“ uvedl pak ve studiu CNN David Axelrod, politický konzultant a někdejší poradce bývalého prezidenta Baracka Obamy.

ČTĚTE TAKÉ: Moje stáří? Stále jsem schopnější než Trump, míní Biden. Došlo i na golfovou výzvu

Podle Kovandy by Trumpovo vítězství znamenalo další zadlužování Spojených států, protože exprezident slibuje mimo jiné i výrazné snižování daní. „Mezinárodní měnový fond přitom zrovna včera nezvykle ostře Spojené státy, tedy svého největšího ‚akcionáře, zkritizoval právě pro jejich zadlužování, které je velmi silné i nyní za vlády Bidenovy administrativy,“ poukazuje ekonom.

Biden nicméně navzdory kritice nepovažuje svůj výkon v debatě za špatný. „Myslím, že jsme si vedli dobře,“ řekl prezident po debatě novinářům. Reakce některých představitelů Demokratické strany pak mírnil i Bidenův poradce. „Prezident Biden je jediná osoba, která kdy porazila Donalda Trumpa. Udělá to znovu,“ řekl pro CNN. Dodal také, že volby se nevyhrávají ani neprohrávají kvůli jednomu jedinému okamžiku, jakým je například debata.

Tagy: