Demonstrace ultras v Praze: Zaručili se nám, že nebudou výtržnosti, tvrdí organizátor

Věrné fanouškovské skupiny českých sportovních klubů se v neděli sejdou na Staroměstském náměstí. Chtějí protestovat proti nařízením vlády.

Na demonstraci ultras v Praze jsou připraveny stovky polistů

Policie se chystá povolat do Prahy stovky svých příslušníků kvůli protestu proti vládním opatřením na Staroměstském náměstí. Na Twitteru to uvedl policejní prezident Jan Švejdar. K akci se v týdnu připojili i sportovní hooligans různých klubů napříč republikou, kteří slíbili, že pro tuto chvíli odloží vzájemnou rivalitu stranou. Jen slávističtí ultras se nepřipojí.

Ve 14 hodin by měli část staroměstského náměstí zaplnit odpůrci vládních nařízení. Připadají jim nesmyslná a napadají i špatnou komunikaci vlády. V událostech na Facebooku se v průběhu posledních dní přihlásilo na 3,5 tisíce lidí, velkou část z nich tvoří hooligans – skalní fanoušci různých sportovních klubů.

„Kvůli této události jsme nuceni povolat z celé republiky stovky policistů. V době, kdy každý den přichází policejní sbor přibližně o 250–300 policistů, kteří onemocní covidem nebo jsou umístění do karantény,“ uvedl na svém Twitteru policejní prezident Jan Švejdar.

Vládní opatření demonstrace nezakazují, ale může se jich účastnit nejvýše 500 osob. Ty se musí pohybovat ve skupinkách nanejvýš po 20 lidech a mezi jednotlivými hloučky účastníků musí být dva metry rozestup. Každý musí mít zakrytý nos a ústa.

Demonstrace se zúčastní hooligans velkých klubů

„Pokud to nastane a přijde víc lidí než 500 lidí, tak musíme dbát pokynů magistrátu. Magistrát nám řekl a informoval nás, že pokud bude víc lidí a nebudou dodržovat podmínky, které jsou stanoveny zákonem, tak bude muset být demonstrace ukončena,“ upřesnil pro CNN Prima NEWS organizátor akce.

Akci oficiálně organizuje Hnutí občanské nespokojenosti. Prostor si zarezervovalo ještě před vyhlášením vládních opatření. A hnutí tvrdí, že je sportovní fanoušci sami kontaktovali. „Oni se nám zaručili, že žádné výtržnosti nebudou,“ upřesnil.

Mezi hooligans, kteří se na akci chystají, jsou především příslušníci velkých klubů. S výjimkou Slávie. Její fanoušci se jako celek k akci nehlásí. Proč, to naší redakci vysvětlit nechtěli. Odmítli však, že to je kvůli spojitosti s osobou Jaroslava Tvrdíka, který působí ve vedení klubu a který veřejně podpořil ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Tagy: