Den zkázy pro Rusy. Nepřítel ztratil přes tisíc vojáků a 14 tanků, tvrdí Ukrajinci

Posledních 24 hodin bylo pro ruskou armádu na frontě mimořádně krvavých. Alespoň to tvrdí Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny, který každý den aktualizuje údaje o ztrátách na bojišti. Podle něj Rusové přišli za jediný den o víc než tisícovku vojáků a dokonce o 14 tanků.

Válka na východní frontě v posledních dnech znovu nabírá na obrátkách. Agentura Unian informovala, že Rusové se snaží protlačit nejen ve směru na Bachmut, který už půl roku nemohou dobýt, ale také v jiných částech Ukrajiny. O postup usilují v Charkovské oblasti, konkrétně se soustředí na Kupjansk.

Mimoto měli okupanti zintenzivnit útoky v Chersonské oblasti. Náporu čelí také Avdijivka nebo Lyman. Ruská armáda ale při ofenzivních snahách ztratila velmi mnoho mužů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okupanti jsou potravou pro děla. Ruská taktika bojů u Bachmutu je neudržitelná

Ukrajinský generální štáb na sociálních sítích informoval, že za posledních 24 hodin Rusové přišli o 1 030 mužů. Kyjev ale nespecifikuje, zda jde o zemřelé, raněné, zajaté nebo nezvěstné vojáky.

Stále větší a větší roli hraje na východní frontě také těžká technika, což ilustrují vysoké ruské ztráty. Moskva měla za poslední den přijít hned o 14 tanků a také 28 obrněných transportérů. Zde opět není jasné, která vozidla ukrajinské jednotky zničily, poškodily nebo zabavily.

Vysoká čísla obětí i ztracené techniky mohou nasvědčovat tomu, že se na frontě schyluje k ofenzivě. Ukrajina se obává, že Rusko na výročí začátku války 24. února spustí plošný útok ze všech stran – východu, jihu i severu.

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 07.02.23 орієнтовно склали / The total combat losses of the enemy from...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Monday, February 6, 2023

Někteří experti ale skloňují možnost, že to bude Ukrajina, které se jako první podaří prorazit patové pozice. Kyjev už totiž skládá vojenské oddíly výhradně ze západní techniky a brzy je začne posílat do boje.

Tagy: