Den zkázy pro Rusy. Nepřítel ztratil přes tisíc vojáků a 14 tanků, tvrdí Ukrajinci

Posledních 24 hodin bylo pro ruskou armádu na frontě mimořádně krvavých. Alespoň to tvrdí Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny, který každý den aktualizuje údaje o ztrátách na bojišti. Podle něj Rusové přišli za jediný den o víc než tisícovku vojáků a dokonce o 14 tanků.

Válka na východní frontě v posledních dnech znovu nabírá na obrátkách. Agentura Unian informovala, že Rusové se snaží protlačit nejen ve směru na Bachmut, který už půl roku nemohou dobýt, ale také v jiných částech Ukrajiny. O postup usilují v Charkovské oblasti, konkrétně se soustředí na Kupjansk.

Mimoto měli okupanti zintenzivnit útoky v Chersonské oblasti. Náporu čelí také Avdijivka nebo Lyman. Ruská armáda ale při ofenzivních snahách ztratila velmi mnoho mužů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okupanti jsou potravou pro děla. Ruská taktika bojů u Bachmutu je neudržitelná

Ukrajinský generální štáb na sociálních sítích informoval, že za posledních 24 hodin Rusové přišli o 1 030 mužů. Kyjev ale nespecifikuje, zda jde o zemřelé, raněné, zajaté nebo nezvěstné vojáky.

Stále větší a větší roli hraje na východní frontě také těžká technika, což ilustrují vysoké ruské ztráty. Moskva měla za poslední den přijít hned o 14 tanků a také 28 obrněných transportérů. Zde opět není jasné, která vozidla ukrajinské jednotky zničily, poškodily nebo zabavily.

Vysoká čísla obětí i ztracené techniky mohou nasvědčovat tomu, že se na frontě schyluje k ofenzivě. Ukrajina se obává, že Rusko na výročí začátku války 24. února spustí plošný útok ze všech stran – východu, jihu i severu.

Někteří experti ale skloňují možnost, že to bude Ukrajina, které se jako první podaří prorazit patové pozice. Kyjev už totiž skládá vojenské oddíly výhradně ze západní techniky a brzy je začne posílat do boje.

Tagy: