Ukrajina má nového ministra vnitra. Stal se jím bývalý náčelník policie Ihor Klymenko

Ukrajinský parlament v úterý schválil na pozici ministra vnitra Ihora Klymenka, jenž vedl resort dočasně od poloviny ledna, kdy zahynul při havárii vrtulníku tehdejší šéf resortu Denys Monastyrskyj. Ukrajinský generální štáb upozornil na přeskupování ruských invazních sil, podle něj se soustředí na útočné operace u pěti obcí na Donbase. Okupanti obsadili část Bachmutu, kontrolují zásobovací trasu. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského byla obrana města hlavním tématem zasedání armádního velení. Do loňského listopadu Ukrajinci vyřadili ze svých knihoven kolem 19 milionů výtisků knih, které vyšly v dobách Sovětského svazu nebo byly v ruštině.

Aktuální on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Ukrajinský parlament v úterý schválil na pozici ministra vnitra Ihora Klymenka, jenž vedl resort dočasně od poloviny ledna, kdy zahynul při havárii vrtulníku u Kyjeva tehdejší šéf ministerstva Denys Monastyrskyj. Informují o tom ukrajinská média, podle nichž poslanci také schválili na pozici šéfa tajné služby SBU Vasyla Maljuka, jenž SBU řídil dočasně od loňského odvolání svého předchůdce.

Okupační jednotky se soustředí na operace u Kupjansku, Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Novopavlivky na východě Ukrajiny, uvedl v úterní ranní operační svodce ukrajinský generální štáb. Ten zároveň hlásí za uplynulý den odražení ruských útoků u desítky obcí v Luhanské a Doněcké oblasti, včetně Bachmutu. Ruská armáda se velmi pravděpodobně pokouší obnovit rozsáhlé útočné operace na Ukrajině od letošního ledna, uvedlo britské ministerstvo obrany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výbuch a oblak hustého dýmu. Ukrajinci ukázali, jak zničili chloubu Rusů za půl miliardy

Situace v Bachmutu je „objektivně těžká“, řekl televizi Nastojaščeje vremja velitel jedné z ukrajinských jednotek, bránící toto město na východě země. „Nepřítel částečně obsadil průmyslovou zónu a čtvrť soukromých domů až po řeku. Skutečně se mu daří prorážet na nevelkých úsecích fronty a přibližovat se k našim pozicím. Město je nyní ustavičně a systematicky ostřelováno z minometů,“ řekl Denys Jaroslavskyj.

Zelenskyj ve svém pravidelném večerním videoposelství uvedl, že Bachmut byl ústředním tématem jeho pondělní schůzky s armádním velením. Obrana proti ruským pokusům proražení linií na tomto úseku fronty podle něj bude pokračovat.

Do listopadu loňského roku bylo z ukrajinských knihoven vyřazeno přibližně 19 milionů výtisků knih, které vyšly v dobách Sovětského svazu nebo byly v ruštině. Informovala o tom v úterý agentura Reuters s odvoláním na ukrajinskou poslankyni Jevheniji Kravčukovou. Co se s vyřazenými knihami stalo, není jasné.

Vyřazeny podle Kravčukové byly také některé knihy ze sovětské éry v ukrajinštině. Z 19 milionu výtisků podle ní bylo 11 milionů v ruštině.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko Donbas Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Bachmut