Derby umocněné o přeběhlíka Kuchtu. Typ, kterému nenávist Edenu pomůže, míní Zelenka

Největší fotbalový zápas v Česku je opět tady. Derby mezi Slavií a Spartou bude vždy tahákem. A to nedělní – historicky 304. – je poctivě okořeněné o nezvykle vyrovnané šance i útočníka Jana Kuchtu. Přeběhlíka, který to od „sešívaných“ vzal oklikou přes Lokomotiv Moskva na Letnou. Zákon rivality říká, že ho na druhém břehu Vltavy v Edenu nečeká hezké přivítání. „Typologicky je hráč, který toto hodí za hlavu,“ říká pro CNN Prima NEWS před ligovým šlágrem expert Luděk Zelenka.

Když v květnu přivítal Eden zatím poslední derby pražských „S“, při ligové rozlučce Adama Hložka se Spartou si hosté odvezli lup v hodnotě tří bodů. Slavia má tedy v neděli (od 19:00) co napravovat, protože dvakrát za sebou – zvláště doma – se derby prohrát nesmí.

„Pravidlo říkající, že derby favorita nemá, je v nadcházejícím případě ještě umocněnější. Padá ze všech stran, že tento zápas je nesmírně těžké predikovat. Nelze odhadnout, kdo do derby vstupuje v lepším rozpoložení. Bude to čistě o tom, jak se to týmům sejde v neděli,“ poznamenává pro CNN Prima NEWS Luděk Zelenka.

Prostředí by automaticky mělo nahrávat Slavii. Na druhou stranu má tým trenéra Jindřicha Trpišovského poměrně čerstvé šrámy z Evropské konferenční ligy, ve které během sedmi dní dvakrát prohrál s Kluží. Mezi dvě pohárová zklamání Slavia ještě vměstnala ligovou porážku v Olomouci. Zvládla ale drama s Boleslaví a uspěla i v MOL Cupu.

Sparta se pod koučem Brianem Priskem ale začíná pozvolna rozjíždět, včetně vítězství v poháru zapsala čtyři výhry v řadě.

„Jsou to faktory, které ovlivňují mysl hráčů. Je otázka, jak se to promítá i do hlav trenérů. Většinou na derby skládají sestavu z odolnějších kluků, kteří dokáží tyto věci upozadit. Aby jim šlo jen o ten zápas a nebabrali se v tom, v jaké pohodě do něj vstupují,“ pokračuje bývalý útočník, který ve Slavii působil mezi lety 1999 až 2002. Plný stadion – pokud nenávist zůstává v určitých mezích – pak podle Zelenky pomáhá i soupeři. „Vtáhne vás to do zápasu daleko lépe,“ zmiňuje.

Příčinou potenciálně výjimečně nenávistné atmosféry bude Jan Kuchta. Bývalý slávista přestoupil v lednu do Lokomotivu Moskva, ale kvůli válce přerušil smlouvu a plácl si se Spartou. To by samo o sobě stačilo, Kuchta ale přilil olej do ohně i tím, že slíbil vedení Slavie ještě před přestupem schůzku, na kterou nakonec nedorazil. Rozhodnutí vzkázal po agentovi. „Budeme se snažit o to, aby výsledkově pocítil, že se rozhodl špatně,“ vzkázal i proto bývalému svěřenci Trpišovského asistent Jaroslav Köstl.

Fanoušci určitě Kuchtu zpátky ve vršovické aréně nepřivítají potleskem ve stoje nebo děkovným choreem. Ale Zelenka si nemyslí, že by nadávky a jiné formy nesympatií měly útočníka semlít, pokud nastoupí. „Typologicky je hráč, který toto hodí za hlavu, dokáže se s tím poprat. Měl i dost času se na tento moment připravit, na hřišti se s tím vyrovná. A když bude na trávníku, je to dobré v tom, že jim může odpovědět. Paradoxně mu nenávist může pomoct. Má v tomto trochu jednodušší hlavu, může to okamžitě hodit pryč. Za sebe to beru tak, že by mě to ještě více nakoplo. Jakože jsem si vyslechl od fanoušků soupeře různé věci. Kuchta si může říct: ,Vy jste na mě takoví, tak já vám ukážu.‘“

Sportovně byla Sparta silná vždy. Mentálně ne

Jak bylo naznačeno, červenobílí v první polovině sezony trochu hazardují s pověstí nejlepšího českého týmu posledních let. V souvislosti se ztrátami v domácí soutěži i Evropě začínala padat slova o tom, že na Slavii doléhá krize. Klopýtala ale především kvůli mizerné produktivitě při mnoha šancích, do toho je ještě třeba připočítat rozsáhlou marodku.

„Slavia podávala podobné výkony jako dříve, akorát selhávala v koncovce. A tím se všechno lehce prohlubovalo. Nebál bych se říct, že už jen to, že nedáváte góly, i když máte šance, je krize. Určitá nepohoda ve slávistickém týmu bude. Na branky, které dávali automaticky, se nyní strašně nadřou a bolí to,“ uvádí 49letý Zelenka.

Bývalý útočník – kterému vstup do Klubu ligových kanonýrů, obnášející hráče se 100 brankami v ligových soutěžích, utekl jen o osm gólů – přidává ještě jednu bolístku: „Oproti Slavii v minulých letech se současný tým stoprocentně nemůže spolehnout na defenzivu. V takových zápasech jako derby je to strašně důležité. I proto je nedělní duel naprosto otevřený.“

Letenští také nemohou létat v oblacích. Sice jim posledních několik zápasů vyšlo, ale předtím vyrobili nevídanou šňůru pěti remíz v řadě včetně utkání s mančafty ze spodních pater tabulky. Do toho je třeba nezapomínat na fiasko ve 2. předkole Konferenční ligy proti norskému Vikingu.

„Cítím, že trenér Brian Priske je dobrý a výkony mají vzestupnou tendenci. Soudržnost týmu je viditelná. Nikdy se mi moc nechce Spartu v daný moment hodnotit jako sportovně silnou, protože to byla vždycky. Ale horší už je to s mentální silou. I na tom trenér zapracoval. Jestli to bude stačit v neděli, nedokážu posoudit. Nicméně bych řekl, že Sparta je méně rozhoditelná než dříve,“ chválí práci dánského odborníka Zelenka.

Tagy: