Plzeň vs. Slavia v Lize mistrů: Bodový půst, přesto dvě různé reklamy na český fotbal

V České republice nelze nezaznamenat stesky, že Viktoria Plzeň zatím v Lize mistrů nedělá tuzemskému fotbalu dobrou reklamu. Ve skupině s giganty – Barcelonou, Bayernem a Interem – těžko mohla pomýšlet na postup. Ovšem druhou stránkou věci je, s jakou tváří zatím těžkým kalibrům čelí. A k tomu se nabízí srovnání s účinkováním pražské Slavie mezi evropskou elitou z podzimu 2019.

„Sešívaní“ před třemi lety schytali velmi podobnou skupinu té, ve které se nyní neúspěšně perou Plzeňáci. Také čelili Barceloně a Interu Milán, jen Západočeši jsou v ještě smrtelnější společnosti, protože místo Borussie Dortmund jim los přiřknul německého hegemona Bayern Mnichov.

Nutno říct, že s letošní účastí Viktorie v nejlepší klubové soutěži se nepočítalo. Proto je už pouhý postup do Ligy mistrů senzací, za kterou je třeba tým Michala Bílka chválit. Když se dozvěděl, koho během podzimu potká, bylo jasné, že příliš šancí na bodový zdar v konkurenci evropských gigantů neexistuje.

O tom se teď plzeňští fotbalisté přesvědčují na vlastní kůži. Po třech zápasech mají na kontě nula bodů. Bodový zisk sice nemusí vždy být všeříkající a odrážet dojem ze zápasů, ale skóre 1:12 už svědčí o lecčems. Od Barcelony i Interu schytali pětigólový debakl, s Interem doma padli 0:2.

Slavia v sezoně 2019–2020 udělala po třech zápasech výrazně sympatičtější reklamu českému fotbalu. Svěřenci Jindřicha Trpišovského napřed remizovali na milánském San Siru 1:1, pak padli v Edenu s Dortmundem 0:2 a následně, rovněž ve Vršovicích, hrdě vzdorovali Barceloně. Pocity týmu byly po zápase takové, že s Katalánci šlo uhrát lepší výsledek než prohru 1:2.

Sice Pražané v čele s Tomášem Součkem z prvních tří utkání vydolovali jen bod, ale svojí kuráží leckoho oslovili. Nezaujali roli někoho, kdo by byl v těžké skupině po herní stránce jen do počtu. I díky tomu, že v polovině skupinové fáze velikánům takřka stačili v držení míče – v průměru 47 procent. Vyslali na ně 51 střel, z toho 20 na bránu. Zahrávali 14 rohů. A naběhali celkem takřka 370 kilometrů.

To plzeňská stopa je značně pasivnější. Míč drží viktoriáni jen 31 procent času a v tomto ohledu jsou zatím suverénně nejhorším týmem Ligy mistrů. Dohromady vystřelili 25krát, pětkrát na bránu. Standardní situaci – jejich silnou zbraň – od rohového praporku si vyzkoušeli pouze pětkrát. Úspěšně si přihráli 606krát, přičemž v tomto ohledu nejlepší tým Manchester City to zvládl 1990krát. A významným rozdílem v porovnání se Slavií, který může mít vliv na ostatní statistiky, je i to, že naběhali 315,4 kilometru, tedy téměř o 55 méně.

Nelze konkurovat

Na druhou stranu je třeba férově poznamenat, že Plzeň je po ekonomické stránce malou rybkou pohybující se mezi obrovskými žraloky, ocitla se v jiném světě. A výrazně trápit kolosy Bayern, Barcelonu a Inter mají jiné týmy.

„Mně nedělá problém někoho kritizovat, když si to zaslouží. Ale Plzeň zkrátka nemá takovou kvalitu kádru, aby mohla konkurovat těm nejlepším týmům v Evropě, respektive na světě. A podle mě se ani Slavia tehdy nedokázala gigantům úplně vyrovnat,“ nechce pro CNN Prima NEWS slávisty přehnaně chválit bývalý reprezentant Václav Němeček. „Jen měli oproti Viktorii více rychlostních typů, zřejmě lepší fyzičku. A nedostávali takové nálože,“ dodává.

Dlužno dodat, že Slavia tři roky zpátky zakončila skupinu F se dvěma body a skóre 4:10.

Viktoria se letos ocitla v neznámé situaci. Při všech třech předchozích účastech v Lize mistrů (2011, 2013 a 2018) totiž dostala do skupiny jednoho soupeře z kategorie „reálně k poražení“. Jednou to byl běloruský BATE Borisov, dvakrát CSKA Moskva. Pokaždé se přes tyto týmy dokázala červenomodrá parta dostat na třetí místo a pokračovat tak v pohárech v play-off Evropské ligy. Na třetí příčku teď může střízlivou optikou zapomenout, existuje už jen nepravděpodobná teoretická možnost.

Ale aspoň si čeští mistři mohou za cíl vytyčit zmírnění pověsti otloukánka. Ve středu ve Štruncových sadech (21:00 hodin) skládají reparát s Bayernem. A ten bude oproti setkání z minulého týdne v Bavorsku výrazně oslabený.

Německým šampionům z posledních deseti sezon bude chybět brankář-kapitán Manuel Neuer, jenž kvůli zranění ramena vynechal úterní poslední trénink před odjezdem autobusem do Plzně a v brance ho nahradí Sven Ulreich. Kvůli zranění neodcestovali na západ Čech ani zranění obránce Matthijs de Ligt a křídelní hráči Serge Gnabry a Alphonso Davies. Mimo hru jsou kvůli nákaze koronavirem talentovaný záložník Jamal Musiala a dlouhodobě zranění obránci Lucas Hernández a Bouna Sarr.

Tagy: