Jsi černá a smrdíš, měli se posmívat desetileté autistické dívce. Spáchala sebevraždu

Smrt Isabelly Tichenorové, přezdívané Izzy, vyvolala všeobecné pobouření.

Rodina se loučí se zesnulou Izzy

Desetiletá afroamerická dívka o víkendu zřejmě spáchala sebevraždu. Její rodina tvrdí, že neunesla posměšky kvůli barvě pleti a autismu, kterým trpěla. Příbuzní Isabelly Tichenorové obvinili školu a úřady v americkém Utahu, že ji nedostatečně chránily. O případu informovala agentura AP.

Teprve desetiletá dívenka si o víkendu pravděpodobně dobrovolně vzala život. Smrt Isabelly Tichenorové, přezdívané Izzy, krátce nato vyvolala všeobecné pobouření. Část afroamerické komunity se v Salt Lake City sešla, aby se s ní rozloučila a uctila její památku. Místní policie případ vyšetřuje jako sebevraždu.

Právník zastupující Izzyinu rodinu Tyler Ayres uvedl, že dívku šikanovali někteří spolužáci, kteří ji nazývali rasistickým slovem na „N“ (pravděpodobně nigga – slangové označení pro černochy, které je chápáno jako urážlivé).

Měli jí říkat, že je smradlavá, a posmívat se kvůli autistmu. Podle advokáta rodina šikanu nahlásila učitelům i vedení školy, ale to prý nedělalo nic, aby situaci vyřešilo. O případu prý věděly i tamní úřady. „Na děti se nezlobíme. Pohoršujeme se nad dospělými, kteří se rozhodli s tím nic nedělat. Dospělí, kteří tam byli zodpovědní, si měli ty děti vzít stranou,“ vysvětlil za své klienty Ayres.

Dále také uvedl, že rodina je „naprosto rozrušená“ a má také obavy o mladší sourozence zesnulé dívky. Ty navštěvují stejnou školu a i oni údajně zažili podobnou šikanu ze strany spolužáků, informuje americká agentura AP.

Shauna Lundová, mluvčí Davisova školního okrsku, uvedla, že základní škola Foxboro v North Salt Lake „s rodinou intenzivně spolupracovala“ a že vedení na zprávy o šikaně náležitě reagovalo. Lundová odmítla sdělit další podrobnosti, aby respektovala soukromí rodiny.

„Stejně jako všichni ostatní jsme smrtí tohoto dítěte zdrceni. Soucítíme s rodinou. Základní škola bude rodině i ostatním, které tato tragédie zasáhla, nadále poskytovat pomoc,“ uvedla Lundová v prohlášení.

Tagy: