Lidé vyrazili bruslit na zamrzlé rybníky a řeky. Někde je led příliš tenký, varují hasiči

Desítky lidí v sobotu využily mrazivého počasí k tomu, aby si šly zabruslit na zamrzlou řeku či rybník. Bruslaři se objevili i v Praze na Vltavě. Někteří z nich si zabruslili pod pražským Vyšehradem. Na mnoha místech přitom led ještě není tak pevný a tudíž se nedoporučuje na něj zatím chodit.

Desítky lidí si v sobotu vyrazily zabruslit na zamrzlá jezera či řeku. Někteří si zabruslili přímo pod Vyšehradem, v pražských Cholupicích si pak skupina nadšenců zahrála hokej.

Řeka Vltava, která Prahou protéká, přitom podle odborníků v současnosti ještě není k bruslení vhodná. Led na ní totiž není dostatečně silný.

„Vstup na led je nebezpečný,“ informuje web ledovamagistrala.cz s tím, že aktuálně je síla ledu u břehů zatím jen do tří až šesti centimetrů. „Pozor! Již evidujeme propadnutí více osob do ledu, a také zvěře,“ doplňuje web.

Na led by se nemělo chodit, pokud je tenčí než 7 centimetrů. Za bezpečný je považován led o tloušťce deseti centimetrů. Uvádí se, že pokud má led více než 30 centimetrů tloušťky, tak by teoreticky zvládl udržet i auto, ale nedoporučuje se to.

V pondělí klesne teplota až k –20 °C

Česko aktuálně zažívá nejmrazivější počasí za dlouhá léta. Očekává se, že nejchladnějším dnem zimy bude pondělí 15. 2., kdy v noci klesne teplota až k –20 °C. „Pronikne k nám ještě chladnější vzduch. Vypadá to, že vrchol nastane v pondělí, protože se v noci projasní. Teploty půjdou kvůli sněhové pokrývce a protrhané oblačnosti ještě níž,“ popsala meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová.

Pondělí bude oblačno až polojasno, místy se vyskytnou mrznoucí mlhy nebo slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi –5 a –1 °C, při mlze nebo nízké oblačnosti klesnou až na –8 °C.

Během následujícího týdne pak teploty zůstanou nízko pod nulou. Mělo by být převážně polojasno, místy zataženo s nízkou oblačností nebo mrznoucími mlhami, ojediněle se slabým sněžením. Nejnižší noční teploty naměříme –10 až –15 °C, při zmenšené oblačnosti ale znovu klesnou až k –18 °C. Přes den se budou držet kolem –5 až 0 °C, při mlze nebo nízké oblačnosti kolem –7 °C.

Tagy: