O víkendu přijdou silné mrazy. Nejchladnějším dnem zimy bude pondělí

Nejbližší víkend nebude jen svátkem zamilovaných, ale přinese s sebou i silné mrazy. Ještě chladnější ovšem bude podle meteorologů pondělí, kdy teploty mohou v noci spadnout až k -20 °C. Mráz vydrží i během příštího týdne. Ke čtvrtku 11. února se navíc pojí výročí: Nejnižší teplotu na našem území naměřili přesně před 92 lety.

„Mezi tlakovou níží nad Balkánem a tlakovou výší, která zmohutní nad jižní Skandinávií, k nám pronikne arktický vzduch od severu,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém webu.

Čtvrtek tedy zůstane chladný, a to i přes den. Teploty se mají pohybovat od -9 do -5 °C. Bude zataženo až oblačno, místy se vyskytne slabé sněžení nebo sněhové přeháňky, a to zejména na horách.

Foukat bude silnější vítr s nárazy až 15 m/s. Místy se tak mohou tvořit sněhové jazyky, řidiči by měli dávat pozor. „Silnější vítr v kombinaci s nízkými teplotami bude výrazně snižovat pocitovou teplotu,“ dodává ČHMÚ.

Rekord padl před 92 lety

Kvůli silným mrazům nadále platí pro téměř celé Česko výstraha, píše ČHMÚ na svém webu. Výjimku má jen jižní Morava, kde bude o něco tepleji. Ke čtvrtku se váže také rekord: 11. února 1929 naměřili zatím nejnižší teplotu na našem území, ve Stecherově mlýně v Litvínovicích retu Českých Budějovic spadla hodnota teploměru na -42,2 °C.

V noci na pátek by se obloha mohla vyjasnit. Bude oblačno až polojasno, teploty mohou při zmenšené oblačnosti klesnout až k -18 °C. Přes den zůstane polojasno až oblačno a místy můžeme čekat sněhové přeháňky. Denní teploty se budou pohybovat mezi -8 a -4 °C.

Mrazivá zůstane také sobota. Bude polojasno až oblačno, místy se vyskytnou sněhové přeháňky, a to zejména na severovýchodě republiky. Nejnižší noční teploty mohou opět spadnout k -18 °C. Přes den potom na -8 až -3 °C.

V noci teploměry naměří až -20 °C

V neděli se vyjasní, sněhové přeháňky se vyskytnou jen ojediněle. Místy se objeví mrznoucí mlhy. V noci se se očekávají mrazy, teploměry naměří od -10 do -18 °C. Během dne teploty vystoupají k -6 až -1 °C.

Ještě silnější mráz přinese nadcházející týden, kdy by při snížené oblačnosti mohly teploty v noci klesnout až k -20 °C. „Pronikne k nám ještě chladnější vzduch. Vypadá to, že vrchol nastane v pondělí, protože se v noci projasní. Teploty půjdou kvůli sněhové pokrývce a protrhané oblačnosti ještě níž,“ popsala meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová.

Pondělí bude oblačno až polojasno, místy se vyskytnou mrznoucí mlhy nebo slabé sněžení. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -5 a -1 °C, při mlze nebo nízké oblačnosti klesnou až na -8 °C.

Během následujícího týdne pak teploty zůstanou nízko pod nulou. Mělo by být převážně polojasno, místy zataženo s nízkou oblačností nebo mrznoucími mlhami, ojediněle se slabým sněžením. Nejnižší noční teploty naměří -10 až -15 °C, při zmenšené ale znovu klesnou až k -18 °C. Přes den se budou držet kolem -5 až 0 °C, při mlze nebo nízké oblačnosti kolem -7 °C.

Tagy: