V oblíbeném parku v Plzni padne 70 stromů kvůli novostavbě. Místní se bouří a žalují město

Borský park v Plzni

Má padnout sedmdesát stromů

Na 70 zdravých stromů v plzeňském Borském parku má padnout kvůli stavbě nového bytového domu. Zastupitelstvo města dalo souhlas k prodeji pozemku developerovi. Tomu teď chybí už jen získat stavební povolení a může se stavbou začít. Obyvatelé této jižní plzeňské čtvrti se ale bouří. Sepsali petici a padla už i žaloba.

Šestipodlažní stavba, ve které bude celkem 52 bytových jednotek, má stát v Heyrovského ulici. Petici proti jejímu vzniku podepsalo kolem 250 místních, inicioval ji Lukáš Pospíšil. „Jsme zklamaní. To není jen o tom, že se tam vykácí plocha. Problémem jsou i parkovací místa, kterých je tam už teď nedostatek,“ řekl.

Přidávají se k němu i další. „Už tu bylo plno stromů vykáceno. My jsme moc rádi, že ten park tady máme, a neradi bychom o něj přišli,“ stěžovala si jedna z místních. „S tím novým barákem nesouhlasíme,“ zaznívá.

Bytový dům vyroste právě v největším a nejnavštěvovanějším plzeňském Borském parku. Kvůli jeho stavbě padne kolem 70 zdravých stromů. „Zastupitelstvo města Plzně schválilo prodej pozemku v Heyrovského ulici o celkové výměře 3162 metrů čtverečních. Celková kupní cena pozemku činí 24,1 milionu korun,“ uvedla mluvčí Magistrátu města Plzeň Adriana Jarošová.

Pro návrh se vyslovilo 28 zastupitelů, proti 10, tři se zdrželi hlasování. Redakce CNN Prima NEWS kontaktovala náměstka primátora pro oblast technickou, radního pro oblast ekonomickou a náměstka primátora pro oblast dopravy. Věc odmítli komentovat, na pátečním zastupitelstvu hlasovali pro prodej pozemku. Proti byli komunisté a Piráti.

Developer: Stížnosti mě nezajímají

„Jestliže se jedná o soukromý projekt, na kterém si bude – s odpuštěním – někdo mastit kapsu, tak si myslím, že to není správný důvod, proč část parku vykácet,“ okomentoval situaci člen zastupitelstva města Plzně Pavel Bosák (Piráti).

Redakce CNN Prima NEWS kontaktovala také developera, který má stavbu realizovat, ale na volání nereagoval. „Stavba by měla začít v horizontu několika měsíců,“ uvedl developer Roman Kreuziger již v lednu. A co odpověděl na otázku, že místní lidé sepsali petici a bouří se proti stavbě? „To mě vůbec nezajímá,“ řekl stručně.

Někteří místní s pátečním rozhodnutím zastupitelstva vzdali snahu bojovat proti výstavbě domu. Lukáš Pospíšil ale stále věří, že se mu jej podaří zvrátit, proto s partnerkou podali na město žalobu.

Tagy: