Znepokojivá bilance povodní: Pět lidí přišlo o život. Osm se stále pohřešuje, upozornil Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Česko stále pohřešuje 8 osob

Po povodních v Česku se stále pohřešuje osm osob, šest z nich v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí zemřelo, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po zasedání Ústředního krizového štábu. Zachráněno bylo 1 516 lidí. Hasiči během záplav zasahovali víc než u 25 tisíc událostí, což je zhruba osmina ročního průměru. Zasahovalo jich 1 200, včetně dobrovolných hasičů. Dobrovolníků pomáhalo 1 600.

Rakušan tak shrnul období mezi 12. a 23. zářím, kdy Česko zasáhly extrémní deště a následně záplavy, zejména v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Ústřední krizový štáb v pondělí v souvislosti s těmito záplavami jednal naposled.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně nejsou tak ničivé, aby se musel zvýšit schodek rozpočtu, říká Kovanda. Křeček to odmítá

Celkem bylo během záplav evakuováno 21 488 osob, 1 516 osob bylo zachráněno, uvedl Rakušan. Poděkoval i vojákům, kterých jsou stále v terénu stovky i s těžkou technikou.

Vzhledem k následkům záplav a starostem o fungování sítí v postižených regionech před zimou vznikne na ministerstvu průmyslu a obchodu pracovní skupina pro zásobování plynem. Ministerstvo životního prostředí má zajistit data o fungování a opravách zaplavených čistíren odpadních vod a ministerstvo zdravotnictví vyhodnotit případná rizika pro zdraví občanů, vyjmenoval Rakušan úkoly pro jednotlivé resorty. Štáb také doporučil krajům, aby v regionech vytvořily pracovní skupiny pro obnovu infrastruktury pro přehlednější komunikaci s centrem.

Po vydatných deštích z poloviny září platil v pondělí dopoledne některý z povodňových stupňů ještě na deseti místech. Aktualizované varování meteorologů před rizikem povodní platí pro Prahu a oblast podél Lužnice mezi Třeboní a Soběslaví na jihu Čech. Zvolna klesá dolní tok Labe.

Škody, které záplavy způsobily, Česká republika zatím vyčísluje. Na obnovu bude třeba peněz obcí, krajů i státu. Využít bude možné ve volnějším režimu i evropské dotace. Ministerstvo financí připraví kvůli povodním novelu letošního státního rozpočtu, deficit se zvýší o 30 miliard korun. O deset miliard korun by se měly zvýšit i výdaje státního rozpočtu na příští rok.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Oběti povodní hlásí Rumunsko, Polsko i Rakousko. Velká voda zasáhla Česko a dalších pět zemí

Tagy: