Povodně už mají pět obětí. Rakušan v debatě na CNN Prima NEWS oznámil smutnou zprávu

Podemletá železniční trať mezi stanicemi Opava - zastávka a Malé Hoštice, kterou zasáhly silné povodně (17. 9. 2024).

CNN Prima News - živé vysílání

Záplavy v Česku mají už pátou oběť. Ve středeční superdebatě na CNN Prima NEWS smutnou zprávu sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Potvrdil, že osm lidí se stále pohřešuje.

„Bohužel pro vás mám jednu špatnou zprávu. Podle posledních informací policejního prezidenta mají povodně v České republice už v téhle chvíli pět potvrzených obětí, číslo pohřešovaných osm je stále platné,“ uvedl v superdebatě Rakušan.

Kromě lidských životů záplavy způsobily v zemi rozsáhlé škody. Jen město Ostrava má na infrastruktuře škody za miliardy korun. Voda poškodila například kanalizační síť, zatopila i čistírnu odpadních vod, rozsáhlé opravy čekají dopravní infrastrukturu. V Opavě také odhadují škody na miliardy korun.

K TÉMATU: Povodně daly šanci hejtmanům ukázat se. Mohou rozhodnout volby, shodují se politologové

Povodně způsobily silné deště, které o víkendu zasáhly zejména sever Moravy, Slezsko a jižní Čechy. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu uvedl, že od čtvrtka minulého týdne do tohoto pondělí napršelo v Česku v průměru 136,2 litru vody na metr čtvereční. V Čechách činil průměr 112,8 litru, na Moravě 183,4 litru na metr čtvereční.

Bylo to více než při povodních v roce 1997, kdy tehdy na počátku července napršelo v Čechách průměrně 59,2 litru vody na metr čtvereční, na Moravě 174,6 litru a celorepublikový průměr činil 97,5 litru na metr čtvereční.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Středočeský kraj ztratil pozici v čele pelotonu, říká Skopeček. Zkritizoval ANO i STAN

Tagy: