Děsivé záběry z D8: Pomsta naštvaného řidiče málem skončila tragédií

Řidič, který na palubní kameru zaznamenal hned dva velmi nebezpečné manévry, se ozval do redakce Krimi zpráv. Jeden z nich se dá označit za mstu za volantem, při které moc nechybělo a mohla skončit vážnou nehodou. V druhém případě si zase šofér razí cestu po svém a klidně i v odstavném pruhu.

Na záběrech z dálnice D8 ve směru na Ústí nad Labem je vidět, jak se řidič auta rozhodne, že potrestá jiného šoféra – nejspíš za to, že mu dostatečně rychle neuhnul –⁠ a hned dvakrát se ho snaží vytlačit ze silnice. „Vytlačil ho až do krajnice a dostal ho do situace, kdy došlo k přímému ohrožení toho řidiče,“ popsal dopravní expert Roman Budský.

Autor videa si přál zůstat v anonymitě. Poslal jen stručnou zprávu e-mailem. „To, co tentokrát předvedl řidič na namoklé dálnici šoférovi přede mnou, že ho nastrkal na svodidla, už bylo, jak se říká, ,přes čáru‘,“ připojil k záběrům.

České zákony podle dopravního experta nepočítají s úmyslnou agresivitou za volantem. Jinými slovy, celý tenhle manévr by se posuzoval jako ohrožení při přejíždění z pruhu do pruhu. „Člověku, který řídil to ,drsné‘ auto, by hrozila pokuta maximálně 2 500 korun a pět bodů do jeho bodového konta. A to si myslím, že je hodně málo,“ doplnil Budský.

I další manévr natočil stejný divák na stejné dálnici. Řidič všechny předjížděl přes odstavný pruh a pak zmizel. „Ten první manévr byl nebezpečnější. V tom druhém řidič přesně věděl, co dělá a dělá všechno tak, aby nikomu neublížil,“ uvedl dopravní expert.

I přesto by za takové předjíždění hrozil daleko vyšší trest než za mstu prvního řidiče. „Za to hrozí pět až deset tisíc korun pokuta, sedm trestných bodů a šest až 12 měsíců zákazu řízení,“ dodal Budský.

Od ledna příštího roku má platit novela silničního zákona, v níž bude za tento typ předjíždění vyšší pokuta – jenomže z ní vypadl právě trest zákazu řízení, což je podle expertů špatně.

Tagy: