Dramatické záběry nebezpečného předjíždění. Štáb CNN Prima NEWS se o kousek vyhnul srážce

Řidič předjíždí v zatáčce a míří na auto štábu CNN Prima NEWS.

Nebezpečné předjíždění

Televizní štáb CNN Prima NEWS natočil v posledních týdnech na Ústecku několik záběrů nebezpečného předjíždění. Téměř zázrakem se nikomu nic nestalo. Řidiči štábu se pohotovými manévry podařilo vyhnout dvěma srážkám. Reportéři předali záznamy policii, která se jimi bude zabývat.

Na záběrech z palubní kamery se na vůz CNN Prima NEWS vyřítilo ze zatáčky dálnice mezi Děčínem a Ústím nad Labem riskantně předjíždějící auto v 90kilometrové rychlosti. Kameraman štábu za volantem naštěstí pohotově zareagoval a dokázal se vyhnout na krajnici.

Ke druhému incidentu došlo v Trmicích na Ústecku. Řidič bílého vozu nezodpovědně předjížděl v protisměru, přestože viděl protijedoucí auto televizního štábu. Kameraman tak musel kompletně zabrzdit, aby zabránil čelní srážce.

„Řidič by měl předjíždět pouze v případě, že má dostatečný přehled. Musí si být jistý, že se může bezpečně zařadit do kolony vozidel, kterou předjíždí,“ zdůraznil dopravní expert Jan Pechout. Když se stanete svědky nebezpečného chování na silnici, důležité je včas zareagovat. „Nejlepší je co nejvíce snížit rychlost a pokud je to možné, tak co nejvíce uhnout vpravo do odstavného pruhu nebo na krajnici,“ poradil Pechout.

„Nebezpečné předjíždění je jednou z velmi častých příčin vážných dopravních nehod. Podnětem vaší televize se budou zabývat policisté z dopravního inspektorátu v Ústí nad Labem,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Někteří řidiči by podle odborníků měli docházet na pravidelná psychologická vyšetření. „Auto rovná se zbraň. Většinou se jedná o lidi, kteří mají nějaké potíže. Nejsou dostatečně společensky uplatněni, nejsou oceňováni. Mluvíme o tom, že jsou frustrováni v otázce seberealizace. To je příčinou agrese,“ vysvětlil psycholog a soudní znalec Slavomil Fischer.

Za nebezpečné předjíždění hrozí řidiči v případě prokázání viny až sedm trestných bodů, pokuta do 10 tisíc korun a až roční zákaz řízení.

Tagy: