Dva roky od požáru v Bohumíně: Žhář dostal za smrt 11 lidí doživotí, byt má nové nájemníky

Žhářský útok v Bohumíně nepřežilo celkem 11 lidí včetně dětí.

Dva roky od tragédie v Bohumíně

Dva roky uplynuly od nejtragičtějšího požáru v historii Česka. Zdeněk Konopka v Bohumíně zapálil dveře bytu, kde jeho příbuzní slavili narozeniny. Zemřelo jedenáct lidí včetně malých dětí, část uhořela, část se zabila skokem z okna v 11. patře. Pachatel se tehdy mstil za to, že ho opustila manželka. Po dohodě se státním zástupcem dostal doživotí.

Měla to být oslava narozenin, která se změnila v obrovskou tragédii. Ke dveřím bytu v 11. patře přišel Zdeněk Konopka, polil je benzínem a zapálil. „Všichni to prožíváme, protože moje dcera nikomu neublížila, byli strašně hodní. Lukáš byl strašně starostlivý táta, Nelinka – milovala jsem je úplně... A nevím, co mám dělat,“ uvedla pro CNN Prima NEWS zdrceně jedna z pozůstalých.

Mladý pár s dcerou vyrazil na oslavu narozenin přesto, že se mu nechtělo. Jako by měli rodiče dívenky zlou předtuchu. „Šli tam na chvilku, říkali, že tam budou na chvilku jen kvůli té, co měla narozeniny... Stálo je to život všechny tři. Pohřbil je tou nejstrašnější smrtí,“ dodala.

Odškodnění rodina zřejmě nedostane

Oslavy narozenin se zúčastnilo v 11. patře celkem patnáct lidí. V ohnivém pekle uhořeli tři dospělí a tři děti. Pět lidí včetně ženy v pokročilém stadiu těhotenství vyskočilo z oken, pád nepřežili. Čtyři lidé se zachránili díky tomu, že přelezli na balkón k sousedům. Plameny v bytě spálily všechno. Zůstaly jen ohořelé zdi a zbytky seškvařených věcí.

Zdeněk se měl mstít své ženě za to, že ho opustila. I ona při požáru zemřela, stejně jako jeho snacha, syn i vnuk. „Měla jsem tady celou svoji rodinu, měla jsem tady maminku, sestru, synovce, přítelkyni od Lukáška, kamarády. Takže všichni tady zůstali z mé rodiny,“ vypočetla tragédii další z příbuzných obětí požáru.

Soud schválil kromě dohody o vině a trestu také náhradu škody pro pozůstalé, celkem devatenáct milionů korun, které by měl žhář zaplatit. Jenže ten je nemajetný. „Byla pořádána ve spolupráci s krajským úřadem sbírka, ze které každá z těch jedenácti poškozených rodin obdržela 200 tisíc korun. A částka 600 tisíc korun byla určená jako příspěvek všem poškozeným rodinám v domě,“ informoval starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD) o rozdělení peněz.

Nedaleko domu, kde se tragédie odehrála, byla umístěna pamětní deska. Stále jsou na ní květiny a svíčky, které sem lidé i po dvou letech nosí. Byt, ve kterém hořelo, už má nové nájemníky.

Tagy: