Karel III. boří tabu, při korunovaci poruší tradici. Zvolil elegantní řešení, říká expert

Vyřizování účtů, nebo jen nový způsob vlády. I tak se mluví o korunovaci britského krále Karla III. Už teď je jasné, že podporu panovníka získají hlavně pracující členové královské rodiny. Žádnou úlohu tak nemá ani princ Harry, ani Andrew. Zato následník trůnu William se korunovace účastní s celou rodinou. Už je zároveň i jisté, kdo na korunovaci dorazí z ciziny – panovník dokonce porušil tradici.

Nejprve práce a pak koláče. I tak se dá vystihnout, kdo byl a kdo nebyl pozván na korunovaci a jakou má při ní úlohu. Následník trůnu princ William a jeho manželka Catherine se jí budou účastnit, svou roli bude mít i nejstarší syn George – bude čestným pážetem.

Zato Harry dorazí sám a jeho úloha je nulová, nebude ani na balkóně, ani v procesí. „Myslím, že královská rodina udělala velmi elegantní řešení – bratr budoucího krále bude přítomen, Meghan s dětmi zůstane ve Spojených státech a nebudou přitahovat pozornost, která patří králi,“ hodnotil pro CNN Prima NEWS bývalý hradní protokolář Miroslav Sklenář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Harry a William se na korunovaci neusmíří, míní experti. Jak bude jejich setkání vypadat?

Stejně se král „zbavil“ i nepohodlného prince Andrewa, který se sám diskvalifikoval pochybnými pletkami s mladými dívkami. A svezla se s ním celá rodina – bývalá žena Fergie i dcery Eugenie a Beatrice. „Je vidět, že u nového krále nastoupila přísnost a odpovídá to přesně tomu, kdo je v rodině kdo, a jakou tam má hierarchii,“ pokračoval Sklenář.

Ze zahraničních hlav států si nenechá korunovaci ujít francouzský prezident Emmanuel Macron spolu s manželkou Brigitte. Zúčastní se také všichni tři hlavní představitelé Evropské unie – Ursula von der Leynová, Roberta Metsolaová i Charles Michel. Jako první měl odpovědět na pozvání polský prezident Andrzej Duda, dorazí i Petr Pavel s manželkou.

Zato prezident Joe Biden potvrdil, že nepřijede. Ostatně žádný americký prezident na korunovaci britského panovníka ještě nikdy nebyl. Zároveň ale Karel III. porušil tradici, která byla v královské rodině svatá po stovky let – na korunovaci se nezvaly hlavy korunované.

To se letos mění. A tak se v květnu sejdou v Londýně všechny hlavy pomazané, které ve světě něco znamenají. Králové Španělska, Švédska, Norska, Dánska, Belgie i třeba korunní princ Fumihito z Japonska.

CNN Prima NEWS chystá ke korunovaci Karla III. rozsáhlé vysílání. Sledujte 6. května celodenní speciál se vstupy přímo z Londýna a komentářem odborníků.

Tagy: