Korunovace bez Meghan? Žádný problém. Vévodkyně nebude nikomu chybět, tvrdí expert

Po několikatýdenních dohadech princ Harry nakonec potvrdil, že se zúčastní květnové korunovace svého otce krále Karla III., ovšem bez manželky. Ta zůstane spolu s jejich dětmi doma v Kalifornii. Odborník na královskou rodinu Richarda Fitzwilliams zmínil, že to není žádný problém, neboť Meghan nebude na ceremoniálu nikomu scházet.

„Ona nepřijede. Nejsem si jistý, jestli bude lidem chybět, ale je to jejich (Sussexů) rozhodnutí,“ uvedl Fitzwilliams webu Express s tím, že vždy bylo jasné, že alespoň jeden z nich na korunovaci dorazí, „Věděli jsme, že Harry tak či onak přijede. Trvalo jim ale dost dlouho, než své rozhodnutí oznámili,“ podotkl.

Podle něj docílil britský panovník svého. „Je to to, co si Karel III. přál – mít tam oba své syny. Doufejme, že to nějakým způsobem povede k překlenutí té obrovské propasti, která mezi Sussexy a královskou rodinou vznikla,“ doplnil odborník.

ČTĚTE TAKÉ: Konec dohadů. Princ Harry dorazí na korunovaci svého otce, Meghan zůstane doma

Dodal, že se princ Harry pravděpodobně neobjeví po boku krále, královny Camilly a dalších členů královské rodiny na balkoně Buckinghamského paláce po korunovačním obřadu. Vévoda by se pak ale mohl podle něj naopak zúčastnit průvodu, který se po obřadu vydá z Westminsterského opatství do paláce.

Přítel královského páru Omid Scobie deníku Daily Mail potvrdil, že při rozhodování Meghan, zda svého manžela do Velké Británie doprovodí, nebo ne, sehrály důležitou roli čtvrté narozeniny jejich syna Archieho. Chlapec je totiž oslaví v den korunovace svého dědečka, tedy 6. května. Scobie proto očekává, že se Harry v Londýně příliš dlouho nezdrží. „Zúčastní se pouze korunovačního obřadu v opatství,“ podotkl.

Harryho příbuzní si oddychli

Mnozí odborníci teď spekulují, jak na zprávu o neúčasti vévodkyně na ceremoniálu reagují členové královské rodiny. Někteří tvrdí, že si Harryho příbuzní oddychli. „Karel III. bude potěšen. Zbytku rodiny se uleví, že tam Meghan nebude – zvlášť pro Kate by to bylo obzvlášť nepříjemné,“ řekl královský pozorovatel deníku Daily Mail.

Jiní naopak uvádí, že je britský král zklamaný. Zejména proto, že neuvidí svá vnoučata – prince Archieho a Lilibet Dianu. „Král je šťastný, že jeho syn dorazí. Chtěl ho tam. Je však velmi zklamaný, že neuvidí Meghan ani svá vnoučata. Ale chápe situaci,“ řekl zdroj deníku The Sun. Deník posléze připomněl, že právě král Karel III. byl vévodkyni v den její svatby s princem Harrym velkou oporou. Právě on jí v době nepřítomnosti jejího otce, který nemohl ze zdravotních důvodů dorazit na obřad, doprovodil k oltáři.

Korunovace 74letého krále se má konat téměř přesně 70 let poté, co ceremoniál absolvovala jeho matka Alžběta II. Její syn Karel III. je nejstarší osobou nastupující na trůn v dějinách britské monarchie.

Tagy: