Kdo vraždil v chorvatském městě plném Čechů? Střelec se choval divně před útokem i po něm

Při střelbě v chorvatském domově důchodců přišlo i život nejméně pět lidí.

Střelba v chorvatském domově důchodců

Trpěl posttraumatickou stresovou poruchou a pil alkohol. Tak dobře informované zdroje popsaly pro CNN Prima NEWS 51letého muže, který v chorvatském domově důchodců zabil šest lidí. Bývalý voják ještě před masakrem zašel do kavárny, v níž pohostil další návštěvníky. Po střelbě opět zamířil do podniku, v němž počkal na příjezd policie. Muž měl problémy se zákonem již v minulosti. K tragické střelbě došlo v chorvatském městě Daruvar, které je mimo jiné známé tím, že v něm žije početná česká menšina.

Jedním ze svědků tragické střelby v Daruvaru byl zaměstnanec místní papírny, která se nachází přímo naproti domovu důchodců, v němž celý masakr vypukl. „Jedna z obětí běžela ke mně, byla zastřelena. Později jsem viděl pachatele, jak klidně kráčí směrem ke kavárně. Okamžitě jsem zavolal policii s tím, kde se střelec nachází,“ uvedl chorvatský web Jutarnji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chorvatskem otřásla střelba. Žije babička? Rodiny zjišťují informace na místě tragédie

Policie pachatele skutečně zadržela v nedaleké kavárně. Zaměstnanec podniku pak médiím řekl, že si podezřelý objednal kávu, zbraň položil před sebe na stůl a na místě setrval do příjezdu policie.

Novinářka Lenka Lalićová, která pracuje v místním chorvatském rádiu a zároveň umí perfektně česky, celou událost popsala v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Střelcem podle ní byl 51letý voják ve výslužbě Krešimir P. V domově důchodců pobývala jeho matka. Ta je jednou z šesti obětí, mezi nimiž je pět seniorů a zaměstnanec ústavu. Dalších šest lidí utrpělo zranění.

Střelec, který byl už deset let v důchodu, podle všeho trpěl posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD). Během masakru byl prý pod vlivem alkoholu. „Šlo zřejmě o rodinnou záležitost, což umocnil alkohol a PTSD,“ dodala Lalićová.

S dalšími informacemi týkajícími se pondělní střelby přišel web Mojportal. Několikanásobný vrah měl podle policie problémy se zákonem už v minulosti, kromě jiného se měl před mnoha lety provinit domácím násilím vůči svému otci. Před měsícem se Krešimir opil se svým známým a během potyčky jej měl shodit ze schodů. Tím mu prý způsobil vážná zranění břicha.

Alkohol si zjevně vybral svou daň

Podle webu Mojportal seděl Krešimir v tamní kavárně už před střelbou. „Objednal si drink a pohostil další návštěvníky kavárny. Prý byl úplně v klidu, přičemž řekl, že jde něco udělat,“ uvedl web s odvoláním na svědky. Tuto informaci v rozhovoru pro CNN Prima NEWS potvrdila i Lalićová či poslanec chorvatského parlamentu a náměstek starosty Daruvaru Vladimir Bilek.

„Kdysi to byl dobrý chlapec, sloužil v Záhřebu jako vojenský policista. Poté, co odešel do důchodu, si alkohol zjevně vybral svou daň,“ sdělil podle webu Jutarnji jeden z obyvatel Daruvaru – za normálních okolností velmi klidného města.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Mariany Wernerové nejsou mezi zraněnými a oběťmi čeští občané. Daruvar je mimo jiné známý tím, že v něm žije nejpočetnější česká menšina z celého Chorvatska. V roce 2011 mělo město necelých 12 tisíc obyvatel, přičemž asi 2 500 z nich tvořili Češi.

„Je tady velice početná česká komunita, ale všichni tu žijeme tak nějak pospolu. Velice dobře spolu vycházíme. Myslím, že kdybyste se tu zeptali kohokoliv, nikdo by takovou tragédii dopředu nepředpovídal,“ zmínila Lalićová.

I chorvatský poslanec Bilek pro CNN Prima NEWS potvrdil, že nikdo z postřelených nebyl občanem České republiky. „Jsou zde příslušníci české menšiny v Chorvatsku. Takže to nejsou čeští občané, ale jsou deklarováni jako Češi v Chorvatsku,“ vysvětlil. Jinými slovy jde o česky mluvící chorvatské občany.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Otřesné svědectví po smrti Čecha v Bulharsku: Tělo leželo na pláži hodinu, hrály si u něj děti

Tagy: