Kvůli bohatství vraždil. Recidivista na Ústecku utýral manželský pár, dcery znásilnil

Jeden z nejbrutálnějších případů, který severočeští kriminalisté vyšetřovali, se odehrál na začátku roku 2018 v chatové osadě ve Střížovicích na Ústecku. Pachatel byl tehdy přesvědčen, že je v jednom z domů ukryté milionové bohatství, pro které byl ochotný dokonce i vraždit. Jenže šlo o omyl. Přepadená rodina žádné peníze neměla. Před soud se nakonec dostal jen vrahův komplic. Příběh Miroslava Benáka vám redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech od začátku tisíciletí.

Benák byl recidivista, kterého ústečtí policisté dobře znali. Už od devadesátých let se živil všemožně, jen ne poctivě. Se svými společníky dokonce vykrádal hroby. Jindy kradl drahé kovy a nosil je do sběren. Později začal rozebírat počítače a snažil se z nich dostat zlato. V zimních měsících se často vloupával do chat. Podle svých známých byl ctižádostivý a často agresivní. K tomu se netajil svou zálibou ve zbraních. Kromě vzduchovek prý dlouho toužil po vlastní pistoli.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Milionový tip

Od koho dostal tip na rodinu ze Střížovic, není jasné. Byl ale přesvědčen, že jde o jeho poslední akci, po které si bude žít svůj vysněný život. Navíc po něm v tu dobu už pátrali policisté. Nenastoupil totiž v platném termínu do vězení.

Benák dostal informaci, že v jedné z tamních chat bydlí rodina, která vlastní velké bohatství. Osm milionů korun, které bude velice jednoduché ukrást. Začíná proto plánovat, jak se peněz zmocní. Tehdy tušil, že sám na to nebude stačit. Dá se předpokládat, že dům v chatové oblasti dlouho sledoval a plánoval, jak vnikne dovnitř, přemůže jeho obyvatele a zmocní se vytouženého lupu.

Na pomoc si proto vybral jednoho ze svých známých, Jaroslava Topinku. Tomu namluvil, že mu rodina oněch osm milionů dluží a nechce je vrátit. Podle výpovědi Topinky ho Benák požádal pouze o pomoc se svázáním třech dětí. On si prý vyřídí účty s manželským párem sám a peníze od nich získá. Za pomoc sliboval Benák Topinkovi údajně 500 tisíc korun. „‚Mohli bychom vydělat dobré peníze,‘ řekl mi tehdy. Tvrdil, že zná podnikatele, který mu dluží osm milionů. Se mnou jednal proto, abych pohlídal děti, aby třeba někomu nezatelefonovaly,“ tvrdil Topinka později u soudu.

V domě, na který dostal Benák tip, žili třiašedesátiletý Aleš a jeho manželka Alena. Spolu s nimi i jejich dvě dcery ve věku devět a třináct let a už dospělý syn, který se zpět k rodičům přistěhoval teprve nedávno. O bohatství, které si představoval Benák, se jim ale mohlo jen zdát. Alespoň tak mluvili u pozdějších výslechů jejich známí a příbuzní. Policisté během vyšetřování pracovali i s verzí, že třiašedesátiletý muž měl několik dluhů a historkou o očekávaném dědictví uklidňoval své věřitele. To se mohlo dostat právě až k Benákovi. Jak policie později zjistila, rozhodně ale nešlo o milionový majetek.

Útěk komplice

Vrah si pro svůj čin vybral večer 7. ledna. Spolu se svým komplicem se za tmy připlížil k domu a vtrhl dovnitř. Překvapená rodina se nestačila ubránit. Miroslav Benák se na tu noc vyzbrojil střelnou zbraní, kterou členům rodiny vyhrožoval. Jaroslav Topinka zatím svázal už dospělého syna i obě nezletilé dívky a začal prohledávat dům. Všichni členové rodiny měli přes oči kusy natrhaných ručníků zalepené páskou, kterou jim oba pachatelé zalepili i ústa. Benák odtáhl manželský pár do prvního patra domu a začal jim vyhrožovat.

Nejprve se informace o milionech korun snažil dostat z třiašedesátiletého majitele domu, potom i z jeho manželky. Surově oba bil a muže dokonce i škrtil. V tu chvíli se prý Topinka rozhodl, že z domu odejde. Podle vlastní výpovědi nechtěl s násilím nic mít, sebral pouhých 600 korun, které v domě objevil, a odešel pryč. Benák se ale nechtěl vidiny bohatství vzdát.

Benák ztratil jakoukoliv kontrolu

Agresivní recidivista ztratil nad svým jednáním jakoukoliv kontrolu. V domě začal doslova běsnit, když zjistil, že osm milionů zřejmě skutečně nezíská. Brutalita jeho chování se začala nebezpečně zvyšovat. Manželský pár dál surově bil, muže znovu škrtit. Svázaní manželé jeho kruté zacházení nemohli přežít a brzy oba ztratili vědomí.

Tím ale řádění Benáka neskončilo. Z prvního patra domu se vrátil do přízemí, kde byli stále Topinkou svázané děti. Tam obě dívky ve věku 9 a 13 let znásilnil. Podle jejich slov neustále opakoval, že udělal velkou chybu a že se zastřelí. Po hrůzných činech vyšel před dům a zřejmě až chladný lednový vzduch ho probudil z jeho běsnění. Vytáhl pistoli, se kterou dosud jen vyhrožoval, namířil ji proti sobě a vystřelil. Byl na místě mrtvý.

Jako první se ze svých pout vymanil dvaadvacetiletý syn. Pomohl svým sestrám a společně se rozeběhli do poschodí. Dívky se snažily oživit rodiče, zatímco mladík vyběhl k nejbližšímu sousedovi pro pomoc. „V jedné místnosti ležel muž, ve druhé se dcera pokoušela dávat srdeční masáž své mamince. Vystřídal jsem ji a pokračoval v oživování asi tři nebo čtyři minuty. Nekomunikovala, domnívám se, že už nebyla naživu. Pak dorazili záchranáři,“ řekl později u soudu jeden ze sousedů.

Topinka se o vraždě i smrti svého kumpána údajně dozvěděl až z televizních zpráv. „Když se vrátil, už jsem usínala. Ptala jsem se, kde byl, on mi to neřekl. Když pak viděl ve zprávách, co se stalo, byl úplně hotový. Říkal, že to udělal Benák,“ tvrdila Topinkova přítelkyně. Sám se po zhlédnutí reportáže došel přihlásit na policejní stanici. Soud jeho tvrzení, že neměl s vraždami nic společného, uvěřil. Skončil na deset let za mřížemi. Samotný vrah se spravedlivému trestu sebevraždou vyhnul.

Tagy: