Nové detaily o střelbě na UK: Útočník nosil do školy zbraně běžně, policie to věděla

V případu prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při které zemřelo 14 lidí a dalších 25 se zranilo, podle informací webu iDNES.cz měli policisté vědět, že hledají velmi nebezpečného muže. Jak totiž vyplývá ze spisu, sestra pachatele měla uvést, že její bratr vlastní krátké i dlouhé střelné zbraně a často si je bere do školy.

Vše začalo, když policejní hlídka našla v domě v Hostouni mrtvého muže. Zavolala proto výjezd kriminalistů, ten podle úředního záznamu, který má MF Dnes k dispozici, dorazil na místo ve 13:15. V tu dobu byl na místě už velitel zásahu, technici, koroner i soudní znalec z oboru zdravotnictví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policie připustila chyby při zásahu na filozofické fakultě. Komunikace nebyla ideální, uznala

Policie tvrdí, že pracovala s verzí, že do Prahy míří student, který si chce vzít život. To ale podle MF Dnes nesedí. Od sestry vraha totiž věděli, že její bratr vlastní krátké i dlouhé střelné zbraně a často si je bere do školy. „Jeho velkým koníčkem je škola, historie a jinak se velice rád věnuje střelbě, vlastní i několik krátkých a dlouhých upravovaných střelných zbraní. Tyto má povětšinou uloženy v trezoru v domě, jinak si tyto bere s sebou do Prahy, kdy po vyučování dochází na různé střelnice,“ řekla policistům podle úředního záznamu. To navíc potvrdila i matka, která se následně zhroutila.

Mezi 13:15 a 13:19 mělo operační středisko vyhlásit pátrání. Podle audiozáznamů velitel mluvil o tom, že „osoba vyhrožuje sebevraždou, může být nebezpečná a spojena s vraždou“.

Do budovy filozofické fakulty na Palachově náměstí dorazilo šest policistů s tím, že „jdou prověřit výskyt muže jménem David Kozák, podezřelého z vraždy otce v rodinném domě v Hostouni“. V záznamu je uvedeno, kdy na místo dorazili, s kým mluvili, komu ukázali fotografie a další podrobnosti. Není v něm ale ani zmínka o tom, že by chtěli vidět kamerové záznamy. Kozák přitom vešel do budovy jen minutu před nimi a vyjel do čtvrtého patra, kde se na záchodech desítky minut připravoval na střelbu.

Hlídky zjistily, že muž má mít výuku v Celetné ulici, a proto vyrazili do druhé budovy. Na místě nikdo z policistů nezůstal. V Celetné měla probíhat rozsáhlejší akce. Podle informací MF Dnes hlídky hlídaly vchod, aby nikdo nevycházel a nevcházel. Na místo pak dorazily i další policisté. „David Kozák měl být podezřelý z vraždy svého otce, přičemž vyhrožoval sebevraždou. Podle dalších informací by se mělo jednat o psychicky narušeného člověka, který je zároveň držitelem několika střelných zbraní. Úkolem bylo provést skryté fyzické šetření v objektu filozofické fakulty v ulici Celetná s cílem zjistit, zda se zde podezřelý nenachází nebo zda lze předpokládat, že na fakultu přijede,“ píše se v záznamu. Kozák ale v budově nebyl. Policisté poté zjistili, že se jeho mobil přihlásil do sítě v Pařížské ulici. Do budovy na Palachově náměstí se ale ani tak žádná hlídka nevrátila.

Poslanci schválili zřízení vyšetřovací komise

Odpovědi na stále se objevující nové otázky by mohla přinést parlamentní vyšetřovací komise, kterou ve středu schválili poslanci na návrh hnutí ANO. Ta bude mít deset členů, z toho ANO, ODS a STAN po dvou a ostatní kluby jednoho zástupce. „Je pravda, že informace, které bezpečnostní výbor obdržel, vykazují nějaká slabá místa a nejasnosti, které je potřeba objasnit, aby byl zřejmý celý postup. Proto jsem i já podpořil zřízení vyšetřovací komise,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS poslanec Karel Krejza.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ostrý konflikt v Pezinku kvůli zatoulanému míči. Pracovník zadržel dítě, lidé rozbíjeli okna

Tagy:
policie vražda zbraň střelba střelná zbraň ANO 2011 Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Mladá fronta DNES Celetná