Nacher: Dříve byly komise kvůli rybám. Proč to koalici u střelby na FF UK trvalo půl roku?

Patrik Nacher

Nová vyšetřovací komise kvůli střelbě na FF UK

Vládní koalice se pohnula správným směrem, bohužel ale pozdě. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl poslanec Patrik Nacher (ANO). Reagoval na skutečnost, že Sněmovna ve středu i s hlasy vládních poslanců schválila vznik vyšetřovací komise, která má objasnit okolnosti tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Nacher si do pětikoalice několikrát rýpl a kromě jiného připomněl kauzu Bečva. Politik zároveň vysvětlil, že hnutí ANO v určitých ohledech zastává odlišné postoje než SPD či Přísaha.

Zatímco hnutí ANO považuje zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by měla objasnit bližší okolnosti tragické střelby na Filozofické fakultě UK, za dobrý krok, předseda Přísahy Robert Šlachta má jiný názor. Podle něj jde o zbytečný krok, přičemž opozice prý jen kupuje čas ministrovi vnitra. Kupujete Vítu Rakušanovi čas?
Já si to nemyslím. Tohle by možná platilo v momentě, kdybychom tu vyšetřovací komisi nejdříve nechtěli a poté s tím najednou přišli po půl roce jako s nějakou novinkou. My ale přece konzistentně říkáme, že by bylo dobré, aby taková vyšetřovací komise vznikla. Náš kolega Jan Richter, kterého se ta tragédie přímo dotýká, to navrhuje někdy od února. Proto s vyjádřením pana Šlachty nesouhlasím. Z naší strany nejde o nějaký obrat o 180 stupňů. Nikdo nás teď nemůže s vážnou tváří obviňovat z toho, že ministrovi svítíme u toho, jak si kupuje čas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Třaskavý dokument. Pátráme po podezřelém z vraždy, napsala hlídka vyslaná na fakultu

Zástupci pětikoalice nicméně vyšetřovací komisi v souvislosti se střelbou na fakultě dlouhodobě odmítali. Jak si vysvětlujete tuto změnu postoje?
Nevím, mohlo to být něco zvnějšku. Možná měly vliv nové informace, které se před časem dostaly na veřejnost. Možná svou roli sehrál tlak veřejnosti či pozůstalých. Prostě se něco stalo, co s koalicí pohnulo. Poté, co odmítala náš návrh vůbec zařadit na program schůze Sněmovny, jej nyní i odsouhlasila v samotném hlasování.

Vládní koalici budu kritizovat pokaždé, když si to zaslouží. V tomto momentě se ale pohnula správným směrem. A skutečně si nemyslím, že by si tím ministr Rakušan kupoval čas. Jen si tedy neodpustím jízlivou poznámku, že to je pozdě. Ta komise měla vzniknout ještě v zimě. Přesto jsem rád, že nyní ten návrh Sněmovnou hladce prošel.

Představitelé SPD i ve středu dali jasně najevo, že Vít Rakušan by podle jejich názoru měl v souvislosti s tragickou střelbou v Praze rezignovat na post ministra vnitra. Stejného názoru je i Robert Šlachta. Vidíte to stejně?
Kdybych nyní – krátce poté, co jsme se dohodli na vyšetřovací komisi – vyzýval Víta Rakušana k rezignaci, vypadalo by to dost neprofesionálně. Cvok by řekl, že chce rezignaci bez ohledu na to, co přinese závěr vyšetřování. V tuto chvíli je třeba počkat právě na závěry té vyšetřovací komise či GIBSu.

Na druhou stranu můžu kumulativně říct, že je tu celá řada dalších aspektů, kvůli nimž si myslím, že by Vít Rakušan neměl být ministrem vnitra. Už jsme pana premiéra Fialu několikrát vyzývali, aby pana ministra vyměnil. Vzpomeňme například na kauzu Dozimetr.

Sám jste zmínil GIBS. Bude mít opravdu ta vyšetřovací komise nějaký efekt? Čekáte, že by to středeční rozhodnutí Sněmovny mohlo k něčemu dobrému přispět?
Jde o další orgán, který může na celou problematiku lépe posvítit. Pokud by se někdo snažil kteroukoliv pochybnost bagatelizovat, sněmovní vyšetřovací komise bude zvyšovat pravděpodobnost, že k té bagatelizaci nedojde.

V minulosti ve Sněmovně vznikaly vyšetřovací komise kvůli úhynu ryb (kauza Bečva). Nyní jde o největší hromadnou střelbu, kdy mladý muž zabil 17 lidí, z toho 14 zastřelil na filozofické fakultě. To je tak mimořádná událost, že bych vznik vyšetřovací komise na úrovni Poslanecké sněmovny považoval za automatický. A to klidně týden potom. Opravdu nerozumím, proč to pětikoalici trvalo takovou dobu (zhruba půl roku). Zaplaťpánbůh, že k tomu došlo alespoň teď.

Co by vlastně mělo být výsledkem toho šetření? Jde také o jakousi prevenci?
Ano. Tohle si prostě zaslouží důkladné prošetření, už jen kvůli pozůstalým. Nemůžeme to zamést pod koberec. Podle nás některé věci nebyly dobře udělané. Teď myslím dobu před tou střelbou. Za samotný zákrok v budově školy policisté zaslouží pochvalu.

I kdyby nikdo ze zúčastněných nechyboval a odvedl 100procentní práci, je to prostě prevence. A jak by řekla současná vláda – jde o signál pro veřejnost, že to politici s uklidněním nálad ve společnosti myslí vážně.

Tagy:
policie Policie ČR vyšetřování rozhovor střelba politika Vít Rakušan STAN Sněmovna Poslanecká sněmovna SPD ANO 2011 Robert Šlachta Patrik Nacher Bečva komise Praha vyšetřovací komise Přísaha Poslanecká sněmovna ČR Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Ministerstvo vnitra České republiky střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy