Detaily masakru v USA. Děti vraždila mladá žena, měla dvě útočné pušky i plán školy

Mladá žena ozbrojená dvěma poloautomatickými puškami v pondělí zabila tři děti a tři dospělé v křesťanské škole v americkém městě Nashville, poté ji zastřelili zasahující strážníci, oznámila místní policie. Možný motiv útoku není známý, podle vyšetřovatelů však podezřelá, která se identifikovala jako transgender, byla žákyní dané školy.

Nashvillská policie potvrdila, že zasahovala při střelbě na Covenant School. Útočnice podle úřadů pronikla do soukromé školy bočním vchodem poté, co dveře rozstřílela. Ozbrojena byla dvěma útočnými puškami a pistolí. „Tři postřelení žáci zemřeli po převozu do nemocnice Monroe Carell Jr. Children’s Hospital,“ řekl mluvčí John Howser podle webu CNN. Při střelbě zemřeli i tři další pracovníci školy. Tragédie se odehrála v pondělí v 10:30 dopoledne místního času.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další střelba na škole v USA. Vražedné běsnění mladé ženy nepřežilo šest lidí, z toho tři děti

Policie nejdříve uváděla, že útočnice se zdála být náctiletá, záhy ale upřesnila, že se jednalo o 28letou ženu z Nashvillu. Později doplnila, že jde o někdejší žačku této presbyteriánské školy na jihu hlavního města státu Tennessee. „Dva policisté na střelbu reagovali, ženu zasáhli a usmrtili ji,“ dodal na tiskové konferenci mluvčí nashvillské policie Don Aaron.

Existuje určité podezření, že střelkyně cítila nechuť ke škole, do níž v minulosti musela chodit, uvedl web NBC News. Podle policejního náčelníka Johna Drakea se žena identifikovala jako transgender. „Stále jsme v počáteční fázi vyšetřování a není jasné, zda zmíněná skutečnost hrála v tomto incidentu roli,“ dodal. Drake po prohlídce domova útočnice konstatoval, že policisté našli jak plánek přístupů ke škole, tak manifest „s několika poznámkami“.

Pondělní incident je podle databáze listu The Washington Post druhou letošní střelbou na americké škole, při níž někdo přišel o život. Případů, při kterých střelci ohrožovali děti na školách, eviduje od začátku roku více než deset. Za poslední rok jich údajně bylo 46, což je podle deníku nejvyšší počet od roku 1999. The Washington Post do seznamu zahrnuje i incidenty, při kterých byly školy zasaženy, aniž by na ně střelci cílili.

Letos už na 130 případů masové střelby

„Je to nechutné a srdcervoucí, nejhorší noční můra každé rodiny,“ reagoval na zprávy z Nashvillu americký prezident Joe Biden. „Musíme udělat víc pro to, abychom zastavili násilí páchané střelnými zbraněmi,“ dodal. Rovněž vyzval Kongres k přijetí zákazu útočných zbraní, tedy opatření po vzoru toho, jaké v USA platilo v letech 1994 až 2004. Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová předtím vyzývala zákonodárce Republikánské strany také k podpoře zpřísnění kontrol při prodeji zbraní.

Dostupné informace ukazují, že v USA připadá na každého obyvatele více než jedna pistole či puška, přičemž počet střelných zbraní v americké společnosti dál roste. Narůstá také počet případů „masových střeleb“, při nichž počet mrtvých nebo zraněných přesahuje tři lidi. Organizace Gun Violence Archive jich za loňský rok zaznamenala 647 a letošní součet se před pondělím blížil ke 130.

„Je vysoce neobvyklé, aby střílela žena. Drtivá většina masových střelců bývají muži,“ poznamenal po útoku v Nashvillu komentátor Pierre Thomas. Jeho tvrzení dokládají údaje skupiny The Violence Project, která spravuje databázi s údaji o skoro 200 masových střelbách za posledních více než 50 let. Dosud evidovala pouze čtyři případy, kdy útok spáchaly ženy.

Tagy: