Děti zaplnily nemocnice na Ostravsku. S respiračními problémy často míří rovnou na JIP

Nemocné děti plní nemocnice

Děti s respiračními nemocemi zaplavily nemocnice na Ostravsku. Často je provází vážné komplikace, zápaly plic nebo záněty průdušek. Nemocnice na severu Moravy a ve Slezsku jsou plné. Mnozí z dětských pacientů do tří let leží i na jednotce intenzivní péče.

Pokud uvidíte v těchto dnech na Ostravsku sanitku, je velká pravděpodobnost, že veze kojence či batole se zápalem plic nebo zánětem průdušek. Situace je velmi vážná –⁠ nemocnice jsou přeplněné. Jen za dopoledne přijali v ostravské Vítkovické nemocnici pět opravdu malých dětí. „Přibývají nové a nové děti nejen s respiračními infekty, ale i infekty trávicího traktu,“ upozornil primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Jan Boženský.

„Nějakou dobu zahlcení jsme a občas jsme opravdu na hraně s kapacitou volných míst,“ doplnila primářka dětského oddělení Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj Barbara Widenková.

Děti na JIP

Nemocnice tak musí spolupracovat a sanitky vozí děti s dýchacími problémy tam, kde je zrovna volné místo. Řada z nich se neobejde bez kyslíkové terapie. Na JIP skončil například měsíční Filípek nebo devítiměsíční Daniel. „Včera jsme byli přijati na dětskou JIP a ode dneška jsme na klasickém pokoji s tím, že ještě čekáme na výsledky vyšetření,“ sdělila jedna z maminek. „Doma mám ještě starší dceru, kterou jsem dala do školky. Začala mít rýmu, potom kašel a pak to chytl malý,“ popsala další.

Lékaři jsou zvyklí na to, že na podzim se respirační onemocnění šíří ve velkém. Jenže děti byly během skoro dvouletého covidového lockdownu izolované doma, nepřicházely do styku s viry, a teď jsou nemocné všechny najednou. A pozor, může být ještě hůř. „Samozřejmě se bojíme, že kombinace respiračních infektů, onemocnění covidu a chřipky udělá opravdu takový mix onemocnění, který výrazným způsobem přetíží děti, ale i nemocnice,“ varoval Boženský.

Situace je špatná nejen v Moravskoslezském kraji. Vážná začíná být i v jiných regionech.

Tagy: