Válek: Musíme vymyslet, jak se dostat z covidové pasti a ukončit šílenství

K věci 14.10.2021

Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek, o kterém se nyní mluví jako o budoucím ministru zdravotnictví, by případně ve funkci nastolil několik změn. Jednou z nich by bylo i nastavení lepší vymahatelnosti povinnosti nošení ochrany úst a nosu. Podle něj je nyní rouška jen symbolem, který nosíme v kapse a ztrácí tak význam.

„Osobně se domnívám, že jakékoli opatření má smysl jen tehdy, když se dá dodržovat a je vymahatelné. Většina lidí nosí v kapse nějaký předmět, kterému říkáme rouška. Ten si pak nasadí, jen když musí, a pak ho vrátí do kapsy,“ kritizuje poslanec Vlastimil Válek.

Podle něj jsme přestali přemýšlet o tom, kdy už rouška nebo respirátor nemůže fungovat a ochrana úst a nosu je spíše nehygienická. „To je špatná cesta. Jsem přesvědčen, že ochrana důležitá je, ale měli bychom přesně definovat kde a kdy,“ podotýká. Povinnost vymahatelnosti by se pak nastavila pro každý kraj zvlášť, aby dávala smysl.

Pak bychom podle něj roušky nebo respirátory ve většině prostorách mohli odložit. „Je potřeba udělat kroky, které budou vést k racionalizaci,“ dodává. Pokud by se opravdu stal ministrem zdravotnictví, zaměřil by se také na posílení týmů, na rozvoj dalších plánů v rámci Evropské unie a také by nepodcenil aktuální covidovou situaci.

„Naprosto klíčová je jasná strategie, jak se dostat z covidové pasti ven v rámci České republiky, a jak toto covidové, troufnu si říct šílenství, ukončit a mít nějaký plán tak, aby byly další kroky předvídatelné a vycházely z faktů a dat,“ podotýká. Jedním z jeho návrhů je i takzvaný kolektivní screening, díky kterému by chtěl zjistit promořenost obyvatelstva.

Chce zjistit reálnou promořenost

„Už k tomu probíhá studie, a než bude jmenovaná nová vláda, bude dokončená. Nicméně mým záměrem bylo zjistit, zda mají protilátky i ti občané, kteří jsou neočkovaní a covid neprodělali,“ vysvětluje. Apeluje také na důležitost očkování.

„Kdybychom se nebavili o tom, že je to téma vážné, použil bych přirovnání, že antikoncepce ženám také dává falešný pocit, že nemůžou být těhotné, a přesto se to může stát. I tak je to nejlepší cesta proti otěhotnění. Stejně tak očkování je nejověřenější cestou k tomu, jak chránit sebe i okolí,“ dodává Válek s tím, že v medicíně nefunguje nic stoprocentně.

Neměnil by však například lhůtu pro platnost testování. Ministerstvo zdravotnictví totiž navrhuje, aby se zkrátila. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by měl nově PCR test platit 72 hodin místo sedmi dní a antigenní test jeden den místo současných tří.

„U antigenních testů je potřeba definovat, zda jsou prováděny lékaři, nebo jde o samotesty. U PCR je to jednoduché. Chtěl bych slyšet důvod ke zkrácení, nás nic nenapadlo a doufám, že se to dozvím,“ míní Válek.

Připouští však, že dřív nebo později se dospěje k tomu, že část testů si budou muset neočkovaní hradit sami. „Není dobře, aby se z veřejných prostředků utrácela miliarda na testování. Je však také otázka, zda budou potřeba a zda se bude testovat v takové míře,“ dodává.

Tagy: