Digitalizace stavebního řízení je tu. Některé úřady ale stále řeší problémy s počítači

Stavební úřady řeší problémy.

Obavy na stavebních úřadech

Panika a obavy panují na stavebních úřadech. Důvod? Už v pondělí vstoupí v platnost nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení. Úředníci ještě stále řeší problémy s počítačovou technikou. Některé úřady obdržely nevyhovující počítače, jinde se jich nedočkali vůbec. A lidé se na poslední chvíli snažili problémům vyhnout a zahltili úřady papírovými žádostmi.

Na digitalizaci stavebního řízení se čekalo dlouho. I přesto prý stát přípravy podcenil. Úředníkům se nelíbí, že se vše řeší na poslední chvíli. „Ani u jednoho webináře se úředníci nemohli na nic zeptat. Program vůbec nic neumožňoval. Jen tam byly kolonky, ale dál se člověk nemohl nikam dostat,“ popsal CNN Prima NEWS starosta Prahy-Židenic Petr Kunc (Hlas pro Židenice).

ČTĚTE TAKÉ: Digitalizace stavebního řízení se blíží. Starostové kritizují Bartoše, že je nikdo neproškolil

Digitalizace vyžaduje novou počítačovou techniku. Jenže na některé úřady v posledních dnech dorazily počítače s napájecími kabely, které měly koncovku typickou pro Velkou Británii. „Ze starých počítačů jsme kabely vzali a vlastními silami se zařídili. V současné době už novou kabeláž máme,“ uvedla mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

Podle vicepremiéra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti) se problém s dodavatelem počítačů začal řešit okamžitě. Špatné napájecí kabely ale nebyly zdaleka největším problémem, se kterým se museli úředníci potýkat. V Brně se totiž nedočkali počítačů od státu vůbec, a tak si je magistrát musel pořídit sám.

Úředníci se nyní obávají, jak bude systém fungovat v ostrém provozu. Zaměstnanci stavebních úřadů musí v následujících dnech zvládnout nejen přechod na elektronickou verzi stavebního řízení. Na stolech jim leží také nezvykle velké množství fyzických žádostí o stavební povolení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tisíce lidí marně čekají na své peníze. Úřady nestíhají zpracovávat žádosti o dávky

Tagy: