Budoucí šéf vojenské kanceláře Hradu: Těším se. Díky Pavlovi jsem začal jezdit na motorce

Brigádní generál a zástupce náčelníka generálního štábu Radek Hasala by se měl stát součástí úzkého týmu zvoleného prezidenta Petra Pavla. Ten chce Hasalu jmenovat náčelníkem hradní vojenské kanceláře. Hasala poskytl CNN Prima NEWS exkluzivní rozhovor. V něm mimo jiné hodnotil svůj postoj k budoucí hlavě státu. Rovněž prozradil, že i díky Petru Pavlovi začal jezdit na motorce.

Jak se těšíte na svou novou roli na Hradě a co si od ní slibujete?
Samozřejmě se těším na novou spolupráci s panem prezidentem. S Petrem Pavlem jsem několik let pracoval už v minulosti. Jsem rád, že budu mít další možnost. Jde o člověka, kterého si velmi vážím. Očekávám nové výzvy. Samozřejmě funkce náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky je zajímavá. Uvidíme, co přinese.

S Petrem Pavlem jste spolupracoval například v NATO, vedl jste jeho kancelář, když byl  předsedou vojenského výboru. Jak byste ho hodnotil?
Byl skvělý. Obdivoval jsem u něj, že vždy dokázal věci řešit s klidem. Také se mi líbil jeho obrovský přehled. Na všechna jednání byl velmi dobře připraven. Učil jsem se od něj, jak taková jednání vést. Bylo to velice zajímavé. Vždy, když Petr Pavel něco dělá, tak to dělá naplno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavlovi marketéři k sobotní tiskovce: Atmosféra byla šílená. I novináři řvali jak na fotbale

Radek Hasala absolvoval vojenské mise v Afghánistánu i v Mali. Působil také jako velitel výcviku na Vojenské akademii ve Vyškově. Do hodnosti brigádního generála byl povýšen v květnu roku 2015. Nové hradní funkce by se měl ujmout poté, co Pavel složí 9. března prezidentský slib.

Čeho byste chtěl na Hradě dosáhnout?
Nejdříve se s tím úřadem musím pořádně seznámit. Jde o úplně jinou funkci, než které jsem zastával doposud. Pod náčelníka vojenské kanceláře spadá i hradní stráž, s jejím chodem se musím seznámit.

Kdy vám Petr Pavel tento post nabídl?
Nebylo to předjednané v rámci kampaně. Když vrcholila, byl jsem zrovna na misi v Mali. Tehdy jsme (s Petrem Pavlem) nebyli v kontaktu. Potkali jsme se až 30. ledna během oslav 30. výročí od založení Armády ČR. Tehdy mi pan prezident řekl, že by se mnou počítal na tuto pozici. Předpokládám, že někdy během příštího nebo přespříštího týdne se sejdeme a začneme řešit detaily.

Co od nové pozice očekáváte? Například ve srovnání s vašimi předchozími funkcemi.
Zde je srovnání těžké. Budu mít určitě velkou zodpovědnost, protože na této pozici zodpovídáte za veškerou přípravu materiálů a dokumentů, které jdou na stůl prezidentovi republiky. Jste rovněž odpovědni za hradní stráž, která zodpovídá za střežení vnějších prostor místa, kde pobývá prezident. Vždy, když jsem za něco zodpovídal – ať už jako velitel či štábní důstojník – tak to pro mě bylo tím nejdůležitějším. Na Hradě k tomu přistoupím stejně.

Předpokládám, že se s Petrem Pavlem znáte i po osobní stránce. Troufl byste si ho označit za přítele?
To bych si netroufl. Mám k němu ale velký respekt. Dokáže poradit po profesní stránce i v běžném životě. Vždy za ním člověk mohl přijít a poradit se s ním o čemkoliv. Mimo jiné i díky prezidentovi jsem začal jezdit na motorce. V současné chvíli mám jednu z jeho bývalých motorek.

Tagy:
armáda motorka rozhovor NATO Petr Pavel Pražský hrad generál Armáda ČR Radek Hasala Vojenská kancelář prezidenta republiky