Dilema s plesnivým jídlem: Vyhodit, či jen odkrojit? Odborníci mají jasno, jde o zdraví
Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia, Alamy, Katharina Brandt
Asi každý z nás někdy objevil v lednici či spíži potravinu, kterou napadla plíseň. V takových případech pro některé nastává dilema – vyhodit, či plísní napadenou část jen odkrojit a pokusit se jídlo zachránit?
Národní zdravotnický informační portál má v této otázce jasno: „Pokud je potravina viditelně napadena plísní, nevykrajujte ji, ale celou vyhoďte,“ stojí na jeho webových stránkách. Mykotoxiny, které některé plísně produkují, se totiž v potravinách rychle šíří a pro zdraví jsou velmi škodlivé.
ČTĚTE TAKÉ: Těstoviny se škůdci či myší trus. Zavřelo pět restaurací, podívejte se na největší prohřešky
Riziko představuje například plíseň rodu Aspergillus, která se může vyskytovat téměř všude a produkuje jedovatý aflatoxin. Jeho pozření může poškodit játra a dokonce způsobit rakovinu, píše web Live Science.
Plísně na plísňových sýrech
Ne všechny plísně jsou ale zdraví škodlivé. Řada z nich se používá při výrobě sýrů, například gorgonzoly, camembertu či nivy, a dodává jim charakteristickou strukturu a chuť.
Čtěte také
Pokud však na těchto sýrech spatříte nežádoucí plísně (neobvyklé barvy, vypadají práškovitě nebo chlupatě), měli byste zpozornět a potravinu raději nekonzumovat. Na to, že se sýrem není něco v pořádku, vás také obvykle upozorní nepříjemný zápach.
Obecně platí, že v případě tvarohu a měkkých sýrů, například ricotty, je nutné potraviny zlikvidovat hned při prvních známkách plísně.
Výjimku podle americké Služby pro bezpečnost potravin a inspekci představují tvrdé sýry, mezi které patří například čedar či parmazán, do nichž plíseň nedokáže proniknout. Pokud odkrojíte alespoň 2,5 centimetru vzdálené okolí plesnivého místa, měl by zbytek sýra být pro konzumaci bezpečný. Pokud si ale nejste mírou rozšíření plísně jisti, vždy je bezpečnější sýr nejíst.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Past drahé doby. Češi kupují laciné a nezdravé jídlo, hrozí jim přitom předčasná smrt