Setkání plné slz. Lipavský v Izraeli mluvil s vnučkou seniorky, kterou unesl Hamás

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se setkal v Tel Avivu setkal s vnučkou unesené seniorky.

Lipavský navštívil Izrael jako první ministr zahraničí od teroristického útoku

Letadlo s delegací ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) vyzvedlo v Izraeli celkem 34 repatriovaných. Lipavský během své zastávky jednal s prezidentem Izraele Jicchakem Herzogem a izraelským ministrem zahraničí Elim Kohenem. Ten mu poděkoval za jeho návštěvu a uvedl, že Česká republika byla první, kdo pomohl v roce 1948, a teď je opět první. Odvážnou akci ocenili i zástupci opozičních stran, například poslanec Patrik Nacher (za hnutí ANO). Ještě před několika hodinami přitom expremiér Andrej Babiš kritizoval vládu, že nedělá nic pro záchranu českých občanů. Celé dění okolo Izraele sledujeme v tomto on-line článku.

Letadlo s českou delegací přistálo na Ben Gurionově mezinárodním letišti v izraelském Tel Avivu během úterního odpoledne a na palubu speciálu vzalo několik českých rodin, které se ze země snažily dostat. Celkem bylo k dispozici 34 míst.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záchranná mise pro Čechy. V Izraeli tajně přistálo letadlo s Lipavským, vyzvedlo 34 občanů

Ministra zahraničních věcí během zastávky v Izraeli přijal v Jeruzalémě prezident Herzog, následně se šéf české diplomacie přesunul do Tel Avivu, kde jednal společně se svým protějškem Elim Kohenem. Ten měl Lipavskému poděkovat za návštěvu se slovy: „Byli jste první, kdo přišel na pomoc v roce 1948. A teď jste tu jako první zahraniční představitel.“

V úvodu schůzky s izraelskými ministrem zahraničních věcí dostal Lipavský také možnost promluvit s rodinou izraelské ženy, která byla unesena teroristy z hnutí Hamás do Gazy.

Při palestinských útocích na izraelském území podle izraelské armády přišlo o život 1 200 lidí, zatímco zdravotnické úřady v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy hlásí 900 obětí izraelských protiúderů. Izraelské ozbrojené síly zároveň oznámily, že na izraelském území dosud nalezly na 1 500 těl ozbrojenců Hamásu.

V pásmu Gazy probíhalo další bombardování, které zřejmě provádí izraelské letectvo v reakci na útok Hamásu na izraelském území. O explozích v Pásmu Gazy informují zpravodajové stanic CNN i BBC. Podle zpravodaje stanice CNN Nica Robertsona, který se nachází na jihu Izraele u hranic s palestinským územím, byly vidět nad Pásmem Gazy „velké záblesky na obloze“ a slyšet výbuchy. Nad jihem Izraele se podle zpravodajů CNN pohybovaly také bojové letouny, vrtulník či bezpilotní prostředky. Izraelské údery z předchozích dní podle svědků na místě a tisku zasáhly také rezidenční komplexy, nemocnice či jednu mešitu. Izraelská armáda již dříve uvedla, že útočí na cíle spjaté s hnutím Hamás či Islámský džihád.

Doron Kempel, bývalý zástupce velitele elitní izraelské jednotky pro stanici BBC popsal situaci okolo možného osvobození rukojmí, které Hamás ze židovského státu unesl. „Výzvou je znát dost informací o tom, kde se nacházejí a jak načasovat útok. Tak, aby šlo v jednu chvíli vniknout tam, kde jsou držena, a zachránit jich co nejvíce,“ zhodnotil. Problematické je podle něj v tomto ohledu hlavně to, že rukojmí jsou mimo oblasti kontrolované Izraelem.

ČTĚTE TAKÉ: Hamás hrozí popravami izraelských rukojmí. Požaduje ukončení bombardování Pásma Gazy

Premiér Petr Fiala (ODS) podporuje přesun české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. V současné době by to považoval za žádoucí krok, o konkrétním postupu chce jednat s koaličními partnery. Fiala to uvedl na sociální síti X.

Tagy:
armáda Izrael Jeruzalém Tel Aviv ODS Petr Fiala repatriace Pásmo Gazy Palestina Hamás Benjamin Netanjahu Jan Lipavský Západní břeh Jordánu Reuters Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Jo'av Galant Jan Lipavský