Paradox soudního odstranění Trumpa: Pro exprezidenta může jít o „zlatý důl“, míní experti

Možná diskvalifikace exprezidenta Donalda Trumpa z primárek ve státě Colorado, o níž rozhodl tamní nejvyšší soud, může republikánovi v klání o křeslo v Bílém domě paradoxně spíše pomoct. Podle analýzy BBC totiž tým okolo miliardáře s největší pravděpodobností uspěje s odvoláním u Nejvyššího soudu USA a verdikt bude zrušen. Celá záležitost poté nejspíše jen upevní roli bývalého prezidenta jakožto bojovníka proti „vládnoucím elitám“, jež mu brání v návratu do úřadu. Trumpa se již zastali přední republikáni, píše britský zpravodajský web.

Rozhodnutí coloradského soudu znamená v očích mnoha Američanů další stírání rozdílů mezi politickým a soudním systémem v zemi. Střet volební kampaně s justičním orgánem vyvolal ve Spojených státech vlnu pobouřených reakcí. Trumpovi však paradoxně může v souboji o prezidentské křeslo výrazně pomoci, předpokládá analýza BBC News.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump podporoval povstání v Kongresu, řekl Biden. Verdikt soudu nekomentoval

Protitrumpovské hlasy může v následujících měsících čekat studená sprcha. K verdiktu soudu se staví uvážlivě i samotní zástupci tábora názorových rivalů. „Proti tomuto rozhodnutí je možné se odvolat. Budu se řídit rozhodnutím soudu, které bylo stvrzeno hlasováním,“ konstatovala šéfka úřadu pro zahraniční věci státu Colorado Jena Griswoldová. Členka Demokratické strany přitom sama odmítla diskvalifikovat Trumpa z lokálních primárek bez důsledného projednání.

Stejně jako Griswoldová, k volbě coloradského soudu se blíže nevyjadřují ani představitelé demokratů. Není totiž stále jisté, jaké dopady krok justice přinese a jak dlouho bude v platnosti. Tým kolem bývalého prezidenta totiž ihned oznámil, že se hodlá proti rozhodnutí bránit, a to přímo na půdě Nejvyššího soudu USA.

Podle profesora ústavního práva na New York University Samuela Issacharoffa bude požadavkům odvolání s největší pravděpodobností vyhověno. Zásadní okolností může být i skutečnost, že soudy jiných států podobné návrhy o odvolání Trumpa z volebního klání smetly ze stolu.

„Není možné, aby kandidatura na prezidenta byla ovlivňována každým státem zvlášť. V takovém případě by se zcela zhroutil demokratický princip našeho systému,“ vysvětlil odborník.

„Bojovník“ Trump

Političtí rivalové republikánů a odpůrci bývalého prezidenta, který usiluje o návrat do úřadu, se mohou obávat důsledků, jaké může coloradské rozhodnutí mít. Plně totiž odpovídá rozšířené představě mezi Trumpovými voliči, že miliardář představuje ztělesnění boje proti „globalistickým silám“ či takzvanému „deep state“, a proto se ho vládnoucí elity pokouší odstavit i touto legislativní cestou.

Role bojovníka proti všeobecnému zlu může být justičním krokem ještě upevněna a pro republikánského kandidáta tak může jít o zlatý důl v boji o volební hlasy. A za bývalého prezidenta se již postavily přední tváře jeho domácí strany.

Mluvčí Trumpovy kampaně Steven Cheung označil rozhodnutí coloradského soudu za „absolutně chybné“ a dodal, že celá záležitost vypovídá o tom, že „demokraté již ztratili důvěru v prezidenta Joea Bidena a nyní hodlají udělat cokoliv, aby je američtí voliči nevyřadili z předních míst ve vedení státu“.

Za miliardáře se postavil i floridský guvernér Ron DeSantis, který o kroku státní justice hovoří jako o „zneužití pravomocí“. Coloradští republikáni navíc pohrozili, že primárky zcela zruší a zvolí svého kandidáta prostřednictvím stranického volebního výboru.

„Vyhrajeme to zcela regulérní cestou,“ nechala se slyšet bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová, která by mohla být Trumpovou nejsilnější stranickou vyzývatelkou v boji o křeslo v Bílém domě. „Poslední věc, kterou bychom chtěli, jsou zásahy do seznamu kandidátů ze strany soudců,“ dodala.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ilegální migranti otravují krev naší země, hřímal Trump. Odborníci ho nařkli z nacismu

Tagy: