Dívku uštknul had přes botu, měla štěstí, míní herpetolog. Najít se plaza nepodařilo

Šestiletou dívku v Jenštejně u Prahy uštkl jedovatý had přes botu. Děvče, které skončilo v nemocnici, je mimo ohrožení života. Po nebezpečném plazu, podle všeho chřestýši, na místě pátrali odborníci na hady, hasiči i dobrovolníci. Živočicha však nenašli, v pátrání se pokračovalo od sobotního rána. Herpetolog Karel Kerouš pro web Novinky.cz uvedl, že dívka měla štěstí. Díky botě se jí do těla dostala jen část jedu. Po celkem sedmi hodinách pátrání bylo hledání oficiálně ukončeno.

Dívka si měla hrát s ostatními dětmi na zahradě jednoho z domů, když ucítila bolest v noze. Končetina ji následně rozbolela a zrudla, proto záchranná služba dopravila holčičku do nemocnice. Tam lékaři zjistili, že ji uštkl had. „K uštknutí mělo dojít po 17. hodině. Z nemocnice volali v 18 hodin na policii, abychom prověřili, zda někdo v okolí místa chová hady,“ uvedla pro Blesk.cz policejní mluvčí Michaela Richterová. Podle majitele domu, kde se incident odehrál, není dívka v ohrožení života.

Edit: 23:54, na místo dorazil herpetolog, přítomni jsme tu s Hasiči Jenštejn, dorazila HZS Stará Boleslav a Policie ČR....

Posted by Jenštejn - neoficiální stránka on Friday, January 1, 2021

Přítomnost hada podobného chřestýši potvrdily i ostatní děti, na místě už ale nebyl. Po plazu nyní pátrají dobrovolní hasiči i sousedé. Na místě byl také herpetolog, podle kterého dokáže had přežít i v teplotách pod bodem mrazu.

Kde se nebezpečný plaz v Jenštejně vzal, zatím není jasné. Policisté podle Blesk.cz po případném majiteli pátrají, zatím ale úspěšní nebyli.

Hledání nebezpečného hada bylo přerušeno v sobotu v 01:45. Plaza se nepodařilo najít. Živočicha se lidé z okolí spolu s hasiči z Jenštejna snažili dohledat od páteční 21. hodiny, následně se k nim připojili profesionální hasiči ze Staré Boleslavi, herpetolog a policie ČR. „Prohledali jsme všechny zahrady, kam nás lidé pustili. Bohužel, bezvýsledně,“ píše se na Facebooku neoficiálního profilu města.

Následně se v hledání živočicha pokračovalo od sobotní 8. hodiny. Kolem půl 11 dopoledne bylo však pátrání oficiálně ukončeno. „V 10:26 bylo pátrání ukončeno, hada se nalézt nepodařilo. Prohledány byly všechny zahrady v dosahu (dle pokynů odborníka). Hledali jsme všichni celkem přibližně sedm hodin,“ píše se na profilu města.

Edit 10:26 Pátrání bylo ukončeno, hada se nalézt nepodařilo, prohledány byly všechny zahrady v dosahu (dle pokynů...

Posted by Jenštejn - neoficiální stránka on Friday, January 1, 2021

Podle herpetologa se podle kousnutí pravděpodobně jednalo o chřestýšovitého či zmijovitého hada. Živočich bude hledat teplo, ale je schopný hybernovat i při -10 °C. Venku prý bude neaktivní, ale hrozí riziko, že by se dostal někam do domu. „V případě, že jej někdo objeví doma, okamžitě uzavře místnost a zavolá Policii ČR nebo hasiče,“ radí herpetolog Karel Kerouš.

V České republice máme jediného jedovatého hada, a to zmiji obecnou. V případě, že had zaútočí, tak nemusí vždy uštknout. Až při útoku se had rozhoduje, zda na svou kořist použije jed, nebo ji pouze kousne.

Jak se chovat, když vás had kousne

  • Pokud na vás had zaútočí a kousne vás, tak nechce ránu krvácet.
  • Nikdy nepoužívejte škrtidlo.
  • Nikdy nevysávejte jed ústy.
  • Dopřejte postiženému člověku maximální klid.
  • Odstraňte hodinky a šperky, případně i těsné oblečení.
  • Nechce postiženou končetinu volně viset pod úrovní srdce.
  • Kontaktujte záchranou službu.
  • Sérum po hadím kousnutí neaplikujte sami, vyčkejte na odborníka.
  • Nikdy se nesnažte hada chytit kvůli indentifikaci, předejdete tím dalšímu možnému zranění.

Tagy: