Komentátoři o uchazečích na Hrad: Pavel je jako Masaryk 2.0. Další jsou avataři bez profilace

Hosty pořadu Divoká karta byli Jindřich Šídlo, Martin Schmarz a Dalibor Balšínek

Divoká karta (1111)

O funkci prezidenta České republiky se oficiálně uchází 21 lidí. Komentátoři, kteří byli hosty pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS, se ale shodují, že šanci z nich má jen čtveřice jmen.

„Hodně lidí má hodně ambicí nebo alespoň nabylo dojmu, že jejich účast může být něčím důležitá nebo zajímavá. Skutečných kandidátů je tam pět nebo šest. A z nich ještě role některých bude sebrat hlasy hlavním favoritům, kterých je tak tři a půl, možná čtyři,“ pronesl komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo.

Další host vysílání CNN Prima NEWS, šéfredaktor Týdeníku Echo Dalibor Balšínek, Šídlův výčet favoritů konkretizoval. „Jedná se o ty tři kandidáty, kteří jsou na čele předvolebních průzkumů (Petr Pavel, Andrej Babiš a Danuše Nerudová, pozn. red.). A ještě Pavel Fischer by mohl udělat hezký výsledek,“ odhadoval.

Podle komentátora Info.cz a mediálního poradce Martina Schmarze je ze zmiňované čtveřice jen jeden kandidát, za kterým stojí skutečný příběh. „Tím je Andrej Babiš. Ti ostatní žádný nemají, do volby nejdou s vyprofilovanou politikou. Celé je to špatně,“ postěžoval si.

Sám však bývalého premiéra za ideálního kandidáta nepovažuje. „Babiš je ale jediný, komu bych dovedl udělat kampaň. Ti ostatní jsou avataři, kterým bych to nepostavil,“ hodnotí Schmarz. Podle Šídla se bývalému premiérovi nedaří ani jeho stylizace do role „Masaryka 2.0“, ke kterému je často připodobňován právě generál Pavel.

Šídlo dodal, že není dobrý nápad dělat na základě průzkumů jakékoliv závěry a připomněl rok 2012.

Do voleb se může situace radikálně změnit

„Byla tu velmi nepopulární vláda a její člen (Karel Schwarzenberg, tehdejší ministr zahraničí, pozn. red.) se stal finalistou volby. Tehdy se přitom ještě v listopadu zdálo, že druhé kolo nemůže být jiné než Fischer se Zemanem,“ poukázal Šídlo na dynamiku tehdejší volby. Průzkumy s blížícím se koncem roku dávaly Janu Fischerovi až třicetiprocentní preference. Předseda úřednické vlády z let 2009 až 2010 ale do druhého kola nakonec nepostoupil.

Všichni tři hosté pořadu se shodli na jednom faktu. A to, že zavedení přímé volby prezidenta nebyl dobrý tah. „Lidé, kteří v roce 2013 a 2018 volili Miloše Zemana, si to asi nemyslí, názor ústavních právníků a odborné veřejnosti je ale takový, že to chyba byla. Prezidenta to udělalo úplně nezávislým na parlamentních stranách, což Ústava nepředpokládala,“ uzavřel Šídlo.

Tagy: