Počet kandidátů na Hrad asi klesne. Podle vnitra má 5 z 21 přihlášek zjevné nedostatky

Pražský hrad

Kdo v boji o Hrad neuspěl?

Pět z 21 přihlášek na prezidenta vykazuje podle vnitra zjevné nedostatky, přičemž dva ze šesti kandidátů navrhovaných senátory nemají dost jejich podpisů, kterých musí být nejméně deset. Ministerstvo vnitra to oznámilo na svém webu. Neuvedlo, o které kandidáty jde. Jména uchazečů o Pražský hrad, kteří prošli registračním a kontrolním procesem, odhalí resort až 25. listopadu.

Podporu ze strany zástupců horní komory oficiálně obdrželi čtyři kandidáti, a to Pavel Fischer, Marek Hilšer, Josef Středula a Tomáš Zima. V tuto chvíli není jasné, kdo další sehnal podpisy senátorů, jména všech přihlášených prezidentských kandidátů zveřejní ministerstvo vnitra až po kontrole registračních údajů a podpisů na peticích. Jasno bude až 25. listopadu.

Podle informací CNN Prima NEWS se na půdě Senátu v posledních týdnech objevilo hned několik uchazečů o post hlavy státu. Horní komoru například navštívil matematik Karel Janeček, ten ovšem shromáždil dostatek občanských podpisů.

Jeho mluvčí Nikol Klevcovová pak redakci potvrdila, že se Janeček opírá ve své přihlášce o podpisy širší veřejnosti. Konzultací se senátory se zúčastnil i český zpěvák, producent a „věčný hradní uchazeč“ Petr Hannig. Podle několika na sobě nezávislých redakčních zdrojů ovšem jejich podporu nezískal.

Celkem se kandidátům nabízely tři různé cesty, kterými se mohli vydat – posbírat 50 tisíc podpisů od českých občanů, 20 podpisů od poslanců nebo 10 podpisů od senátorů. První kolo volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března.

O občanskou podporu se opírali bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, odborový předák Josef Středula nebo podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina. S podpisy občanů podal přihlášku na prezidenta také aktivista Pavel Zítko.

Komu započítají podpisy senátorů?

Ve třech případech podle ministerstva kandidáty navrhla skupina poslanců. Jsou jimi podle dostupných informací předseda ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta a senátor Pavel Fischer (nezávislý). Podpisy 20 poslanců ze Sněmovny v předvolebním složení podpořila svou kandidaturu na hlavu státu prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, která svou přihlášku předložila ministerstvu ještě před vyhlášením termínu prezidentských voleb. Podle ústavního právníka Jana Kysely takový postup nebyl přípustný.

Fischera podle jeho slov podpořilo kromě 20 poslanců také 34 senátorů, čtyřem z nich ale před podáním přihlášky mandát zanikl. V podobné pozici je i další senátorský kandidát na prezidenta Marek Hilšer, který kandiduje s podporou 14 současných i bývalých kolegů, nebo bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima s podporou 13 senátorů, kteří jsou podle něj většinou stále členy horní komory. Náměstek ministra vnitra Petr Vokáč v úterý uvedl, že ministerstvo nebude moci uznat podpisy takových zákonodárců, kteří o mandát přišli před podáním přihlášky.

Odborový předák Josef Středula uvedl, že bude kandidovat na prezidenta s podporou 11 senátorů. Nasbíral také více než 60 tisíc podpisů občanů.

Nejvíce občanských podpisů na podporu své kandidatury deklarovala Nerudová, a to 82 628. Pavel jich předložil 81 250, Březina na 74 tisíc, Janeček 73 tisíc, Diviš 61 600. Přes 50 tisíc podpisů občanů získal podle svých slov Jiří Kotáb, který se označuje za prvního tělesně postiženého kandidáta na prezidenta, jeho kandidatura ale zatím potvrzena nebyla.

Tagy:
prezident prezidentské volby Josef Středula Pavel Fischer Marek Hilšer senátoři Tomáš Zima prezidentské volby 2023 Ministerstvo vnitra České republiky Senát Parlamentu ČR