Kdo může za zpožděné dávky? Úřad práce v Praze nestíhá. Čekám od února, říká klientka

Před úřadem práce na Praze 4 postávají ještě před začátkem otevírací doby desítky klientů.

Kdo může za zpožděné dávky?

Dlouhé fronty před otevřením, nedostatek pořadových lístků a hodiny strávené v čekárně. Tak to teď vypadá na úřadech práce, hlavně na některých pražských pobočkách. Ty se potýkají s nárůstem žádostí a nedostatkem personálu. Úředníci nestíhají žádosti vyřídit v zákonných lhůtách a výplaty dávek nabírají zpoždění.

Před úřadem práce na Praze 4 postávají ještě před začátkem otevírací doby desítky klientů. Na pražskou pobočku vyrazila i paní Klára, která už několik měsíců čeká na výplatu přídavků na děti. „Čekám od února. Jsem na nich doslova závislá. Mám příjem 16 tisíc, co se týče rodičovské a alimentů, a můj nájem je 18 tisíc,“ popisuje klientka úřadu pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Ministerstvo zdravotnictví radí, jak správně grilovat. Bizarní, nechápe Farhan z ANO

Podle vyprávění paní Kláry je ale marné na úřad chodit. Pročekala tam hodiny času a stejně neví, kdy jí peníze přijdou. „Naposledy jsem tam byla hodinu a půl, ale předtím to bylo po dobu čtyři, pět hodin, a to jsem šla jen s dotazem, co je s mou žádostí,“ stěžuje si.

Stejné problémy řeší i další lidé. „My čekáme na dávku od ledna a začali komunikovat asi před dvěma týdny. Pořád nic neposlali,“ uvedla jedna z klientek na facebookové skupině. „Před chvilkou jsem volala na úřad a Praha 4 mi vůbec neodeslala rodičák. Už jsem vážně naštvaná. Mají tam bordel,“ napsala další.

Chybí stovka úředníků

Vedení úřadu práce o prodlevách ve vyřizování žádostí ví, na vině je prý nedostatek pracovníků. „Chybí nám jich asi stovka, což má dopad jednak na to, že zaměstnanci jsou velmi vytíženi, a také se nám dávky státní sociální podpory nedaří odbavovat tak rychle,“ podotkl Matěj Novák, ředitel krajské pobočky úřadu práce pro hlavní město Prahu pro CNN Prima NEWS.

Podle předsedy Pražské hlavní odborové organizace při ÚP ČR Martina Kopsy je problém také v tom, že se krajská pobočka úřadu práce v Praze potýká s velkým náporem žádostí, který oproti minulému období narostl o jednu třetinu.

V Praze je zhruba 5 tisíc žádostí, které nejsou vyřízené v zákonné lhůtě. „Aktuálně se daří vyřídit do třiceti dnů něco málo přes 50 procent z nich,“ upřesnil tiskový mluvčí ÚP Martin Bušo pro CNN Prima NEWS.

Úřady slibují, že se situace v nejbližších týdnech vyřeší i díky opatřením, která nařizují. „S platností od pátku jsme prodloužili úřední hodiny na kontaktním pracovišti Praha 4 o hodinu, o dobu bývalé polední pauzy,“ sdělil CNN Prima NEWS Novák.

Předseda odborů Kopsa toto řešení nevidí jako příliš šťastné. „Otevření krizové otevírací doby přes obědovou pauzu pozitivně nevnímám, protože to ten problém nevyřeší,“ namítl pro CNN Prima NEWS.

Kromě ní chce vedení úřadu nabrat nové lidi a posílit detašované pracoviště v Příbrami, které vypomáhá přetíženým pobočkám.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Řidiči si na úplné otevření Barrandovského mostu počkají. Hřib se pouze zmínil o letošním roce

Tagy:
Praha 4 otevírací doba Praha Ministerstvo zdravotnictví České republiky Úřad práce České republiky Matěj Novák