Krizi stavebnictví odnesou běžní lidé, tvrdí developer. Levné hypotéky přebije zdražení bytů

Stavebnictví je v krizi

Digitalizace stavebního řízení

České stavebnictví je v posledních letech ve velké krizi. Shodují se na tom developeři, kteří se zúčastnili úterní akce Setkání lídrů českého stavebnictví na Pražském hradě. Běžní lidé to odnášejí vyššími cenami nemovitostí. Stavební firmy navíc teď bojují i o svou existenci. V celém oboru totiž panuje tvrdá konkurence o zakázky a také o nedostatkové pracovníky.

Stavebníci se už delší dobu potýkají s problémy. Týká se to například drahých materiálů, odložené poptávky kvůli drahým hypotékám nebo pomalého povolování staveb. Velkým otazníkem je pro ně i digitalizace stavebního řízení, která se rozběhne od 1. července. Řada firem proto dává najevo své obavy.

ČTĚTE TAKÉ: Piráti jsou hrází proti konzervativcům a extremistům, říká Kolaja. Fandí nám i starší generace

To se potvrdilo i na úterním Setkání lídrů ve stavebnictví. Podle zakladatele Central Group Dušana Kunovského se jedná o jedno z nejsložitějších období v historii České republiky. „My to vidíme z první ruky. Stavebnictví je v hluboké krizi. Pokud někdo tvrdí opak, tak to není pravda. Dopad na výstavbu bytů a kanceláří je skutečně největší,“ řekl Kunovský na setkání firem.

Podle něj je celý obor tažen inženýrskými a dopravními stavbami. Stát totiž v posledních letech rozjel výstavbu silnic, dálnic a železnic. Ty vévodí zakázkám a pomáhají vylepšit nepříznivá čísla pro celé stavebnictví.

Podle čtvrtletní analýzy společnosti CEEC Research očekávají stavební firmy pro letošní rok pokles o 1,2 procenta. Velké firmy přitom odhadují snížení o 0,3 procenta a malé o 2,2 procenta.

V pozemním stavitelství je ale podle Kunovského vidět velký propad. „Je to kvůli odložené poptávce. Lidé vyčkávají, protože jsou hypotéky stále drahé. Poptávka ale nikam nemizí, pouze se odložila. Kromě toho nás zasahují vysoké ceny stavebních dodávek,“ řekl Kunovský, který vede největší rezidenční developerskou společnost v České republice.

Stavební firmy krachují

Pro zájemce o bydlení je to špatná zpráva. V momentě, kdy dosáhnou na hypotéku, tak budou muset počítat s dalším zdražováním nemovitostí. A to právě kvůli odložené poptávce.

Kromě běžných lidí se ale s problémy potýkají i samotné firmy ve stavebnictví. V květnu například zbankrotovalo v České republice 60 firem. Nejvíce jich bylo v obchodu (11) a hned poté ze stavebnictví (8).

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Z pultů do pěti let zmizí hnědá vajíčka. Bílé slepice mají být výhodnější

Potíže přiznávají i samotné společnosti. „Počet nabídek na realizaci nových stavebních zakázek je v našem regionu oproti minulým letům nižší. To se také potvrzuje v případech tendrů, o které se uchází mnohem více stavebních firem. Větší boj o zakázky je v posledních měsících zřejmý. Nepřidává tomu ani dlouhodobý problém stavebnictví, kterým je nedostatek řemeslných pracovníků,“ řekl pro CNN Prima NEWS Jiří Šetina, jednatel Stavební firmy Plus.

Tagy:
krize developer stavebnictví hypoteční úvěr Česko stavební firma Central Group Dušan Kunovský