Do Bílého domu má blíže Harrisová, vyplývá z průzkumu. Před Trumpem má nepatrný náskok

Kamala Harrisová pronesla první projev po oznámení kandidatury na prezidentku Spojených států.

Harrisová a Trump se chystají na volební souboj

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová získala nepatrný náskok dvou procentních bodů na republikána Donalda Trumpa poté, co prezident Joe Biden ukončil svou předvolební kampaň a vyjádřil jí svou plnou podporu. Vyplývá to z průzkumu Reuters/Ipsos provedeného v pondělí a v úterý, tedy po republikánském sjezdu, kde Trump oficiálně získal a přijal nominaci své strany, i po Bidenově nedělním oznámení, že nebude usilovat o znovuzvolení.

Harrisová, která už má podle médií také podporu dostatečného množství delegátů stranického sjezdu pro zajištění demokratické prezidentské nominace, vede podle zmíněného průzkumu nad Trumpem v poměru 44 procent ku 42 procentům.

ČTĚTE TAKÉ: Postrach Trumpa, který nemůže být odlišnější. Harrisová podporuje zdanění bohatých i potraty

V průzkumu z 15. a 16. července měli Harrisová a Trump shodně 44 procent a v průzkumu z 1. a 2. července vedl Trump o jeden procentní bod.

Průzkumy preferencí na úrovni celých USA jsou dlouhodobě poměrně vyrovnané, v americkém systému jsou ale rozhodující výsledky v jednotlivých státech. Ty přidělují vítězným kandidátům hlasy volitelů, jejichž součty určují celkového vítěze. Ve většině amerických států dlouhodobě dominuje jedna či druhá strana, pozornost se tak zpravidla zaměřuje na hrstku „bojišť“, kde výsledek není předem jasný.

Poslední průzkum mimo jiné také ukázal, že 56 procent registrovaných voličů souhlasilo s tvrzením, že 59letá Harrisová je „mentálně bystrá a schopná vypořádat se s výzvami“, zatímco 49 procent voličů uvedlo totéž o 78letém Trumpovi. Bidena takto hodnotilo pouze 22 procent voličů.

Jednaosmdesátiletý Biden ukončil své úsilí o znovuzvolení po debatě s Trumpem, v níž často koktal a podle agentury Reuters nedokázal agresivně čelit Trumpovým útokům, které obsahovaly nepravdy. Po televizním duelu čelil silnému tlaku své strany, aby boj o další funkční období vzdal. V neděli nakonec oznámil, že tak učiní.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: USA posílí jen oslabením spojenců, míní Robejšek. Omezí-li Trump pomoc Ukrajině, Evropa následuje

Tagy: