Robejšek: USA posílí jen oslabením spojenců. Omezí-li Trump pomoc Ukrajině, Evropa následuje

K věci (204)

Spojené státy posílí tím, že oslabí své partnerské státy, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS politolog a ekonom Petr Robejšek. Poznamenal také, že ať v podzimních prezidentských volbách vyhraje kdokoli, dikce politiky USA vůči EU se nezmění. Podle Robejška je také jisté, že pokud by uspěl republikánský favorit Donald Trump a rozhodl o omezení dodávky zbraní a finanční pomoci Ukrajině, evropské státy by ho následovaly.

Vztah mezi USA a státy EU není podle Robejška rovnocenný. „Státníci evropských zemí jsou ochotni naslouchat Washingtonu. Ať vedou administrativu republikáni nebo demokraté, budou se představitelé zemí EU orientovat danou politikou jako doposud,“ pronesl.

K TÉMATU: Zakázané vousy Trumpova viceprezidenta. Vance prolomil tabu, které trvá téměř celé století

Evropská unie podle politologa nemá vlastní politiku vůči rusko-ukrajinskému konfliktu. „Státy pouze sledují rozhodnutí, která dělají USA. Je to součástí fyziky moci,“ uvedl Robejšek v pořadu K věci.

Americký prezident Joe Biden, který oznámil, že se nebude ucházet o obhájení mandátu, dělal ve svém úřadě pouze to, co je v zájmu Spojených států. „Tamní administrativě jde o posílení vlastní pozice tím, že oslabí své spojence. Chtějí větší závislost EU, čímž relativizují vlastní problémy,“ je přesvědčen politolog.

„Ať v Oválné pracovně zasedne Donald Trump, nebo současná viceprezidentka Kamala Harrisová, dikce politiky Spojených států vůči Evropě, potažmo světu se v žádném případě nezmění. Nastaví se pouze důrazy na jednotlivé záležitosti,“ pronesl Robejšek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ekonom také zdůraznil, že pokud by republikánský favorit v případě úspěchu splnil své sliby ohledně utnutí pomoci Ukrajině, evropské státy by ho následovaly. „EU nastoupila do celého problému s představou, že bude součástí rozhodující čtyřky světové geopolitiky. Vzhledem k populaci má potenciál, ale nebyla schopná tento plán zrealizovat,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Atentát na Trumpa je naše největší selhání za poslední desetiletí, přiznala šéfka Tajné služby USA

Tagy: