Trump měl v Bidenovi jistotu, teď se vzteká, míní Valeš. Kulidakis popsal slabosti Harrisové

Donald Trump je u soudu jako doma.

Martin Weiss, Jan Macháček

Pro Donalda Trumpa byl americký prezident Joe Biden jednoduchým politickým terčem, poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš s tím, že republikánský kandidát měl s politickým soupeřem Bidenem „vše jisté“, takže se jeho tým nyní vzteká. Komentátor Thomas Kulidakis podotkl, že demokraté musí najít kandidáta, který se vyjímá „na televizních obrazovkách“ a umí mluvit. Rovněž popsal slabosti viceprezidentky Kamaly Harrisové, jíž Biden vyjádřil podporu.

Podle Valeše byl Biden v počátečních fázích předvolební kampaně pro Trumpa jednoduchým terčem. „S demokratickým politikem měl vše jisté, ale nyní jeho tým pláče nebo se vzteká. Vše je najednou jinak,“ řekl v pořadu Zprávy Plus.

K TÉMATU: Jak budou postupovat demokraté? Harrisovou čeká sjezd, objevit se mohou další kandidáti

Odstoupení Bidena z voleb je podle politologa příležitostí Demokratické strany. „Pokud by se trefili a nominovali by někoho, kdo je mladší než 78letý Trump, mohli by zvrátit nepříznivé prognózy, popřípadě uhrát slušný výsledek,“ poznamenal expert.

Kulidakis připomněl, že nový kandidát nebo kandidátka z řad demokratů má po srpnovém sjezdu strany tři měsíce na přesvědčení voličů. „Pokud by našli někoho, kdo je sympatický, vypadá dobře na televizních obrazovkách a umí mluvit, znamenalo by to pro ně návrat do hry,“ uvažoval komentátor.

V případě viceprezidentky Harrisové, jež je favoritkou na uvolněnou pozici, sice uznal, že má podporu mezi menšinami, ale zmínil její velkou nevýhodu. „Dosud se jí nepodařilo vejít ve známost. V případě jejích proslovů je těžké rozeznat začátek nebo konec. Její tým musí zapracovat na celkové přípravě,“ popsal.

Souboj staříků

Valeš rovněž podotkl, že prezidentské klání Biden versus Trump připomínalo „souboj staříků“. „Politologové po celém světě přirovnali tuto situaci k Sovětskému svazu z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, kdy přední funkce zastávali politici nad 70 let, kteří sotva udrželi základní životní funkce a pak umírali jeden po druhém,“ konstatoval ve vysílání CNN Prima NEWS.

Demokraté podle něj mají šanci dostat do Oválné pracovny silného a mladšího lídra, který povede Ameriku skrze nástrahy 21. století. „Nabízí se řada jmen. Osobně bych se přikláněl k bývalé první dámě Michelle Obamové, která by dokázala oslovit nejen kmenový elektorát strany, ale i voliče mimo pevné jádro. Byla by kandidátkou se značkou ‚ideál‘,“ dodal politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Biden měl i přes své problémy větší šance než Harrisová, míní expert. Očekává ostrého Trumpa

Tagy:
prezidentské volby politika věk Joe Biden Demokratická strana USA Donald Trump Michelle Obamová Zprávy plus Lukáš Valeš Kamala Harrisová Thomas Kulidakis