Do Česka dorazila nová mutace koronaviru orthrus. Jaké jsou její nejčastější příznaky?

Laboratoře v Česku odhalily nové varianty viru způsobujícího nemoc COVID-19. Do tuzemska se už rozšířily varianty orthrus a bythos. Jde o příbuzné mutace známé jako kraken. V Česku nicméně dál vládne omikron BA.5. Počty pozitivně testovaných v posledních dnech začaly podle údajů ministerstva zdravotnictví opět mírně stoupat, hospitalizovaných ovšem dál ubývá, aktuálně je jich v tuzemsku 258. Jak rozpoznat nákazu variantou orthrus?

Koronavirus způsobující nemoc COVID-19 se dále vyvíjí. Nejnovější mezinárodně sledovanou variantou je orthrus, skrývající se také pod označením CH.1.1. Zatímco v Česku je její výskyt zatím marginální, odhaleny byly jen čtyři případy, například ve Velké Británii nabírá na síle a v některých oblastech království hrozí, že se stane dominantní, upozorňuje deník The Mirror.

V prvním týdnu roku 2023 zaznamenala Anglie, Skotsko a Wales celkem 30 tisíc nových případů covidu. Analýza ukazuje, že na ostrovech je za ně zodpovědná primárně varianta BQ.1 známá jako „pekelný pes“. Významně ale podle odborníků v zemi rostou varianty CH.1.1 (orthrus) a XBB.1.5 (kraken). Jaké jsou nejčastější symptomy varianty orthrus?

  • rýma
  • únava (mírná nebo těžká)
  • bolest hlavy
  • bolest v krku
  • kýchání

Jsou tak podobné příznakům varianty kraken, které hlásili očkovaní lidé. „Vidíme více lidí se symptomy podobnými nachlazení, jako je rýma, bolest v krku, kašel a únava. Méně často mívají příznaky jako u chřipky, například vysoké horečky,“ popsala pro Fortune Well lékařka Allison Arwadyová.

V širší perspektivě by lidé měli zpozornět, pokud mají horečku nebo zimnici, potíže s dýcháním, pociťují únavu, bolesti těla a hlavy, ztrátu chuti nebo čichu, trpí nevolností a průjmem.

K TÉMATU: Podle epidemiologa Romana Prymuly či biochemika Zdeňka Hostomského unikl koronavirus z čínské laboratoře.

V britském regionu Blackburn with Darwen odhadují odborníci, že tvoří nákaza variantou orthrus už 43 procent nových případů. „Očkování zůstává naší nejlepší obranou proti budoucím vlnám covidu, takže je stále stejně důležité, aby lidé co nejdříve využili všechny dávky vakcíny, na které mají nárok,“ vzkazuje nejen Britům lékařka a viroložka Meera Chandová.

Tagy: