Do Česka dorazila vlna parných veder, teploty dosáhnou 36 °C. Meteorologové vydali výstrahu

Česko čekají tropická vedra (ilustrační foto)

Počasí 3.8.2022 7:08

Česko čekají extrémní teploty, v pátek meteorologové předpovídají až 36 °C. Český hydrometeorologický ústav proto vydal i výstrahu. O víkendu se podle meteorologů už citelně ochladí.

Středa by měla být jasná až polojasná. „Nejnižší noční teploty klesnou k 17 až 13 °C, nejvyšší denní teploty se vyšplhají k 28 až 32 °C,“ uvádí ČHMÚ na svém webu. Kvůli vysokým teplotám vydali meteorologové i výstrahu téměř pro celou republiku. Aktualizovanou mapku najdete zde.

„V důsledku vysokých teplot a deficitu srážek se bude zvyšovat riziko vzniku požárů. Výstraha bude platit pro celé Čechy s výjimkou jižních oblastí, Vysočiny a Krkonoš,“ doplnili meteorologové. Podle ČHMÚ hrozí lidem přehřátí a dehydratace.

Meteorologové proto doporučují více pít, a to neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli kolem poledne a pak odpoledne omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

Ve čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno. „Nejnižší noční teploty klesnou k 18 až 14 °C. Nejvyšší denní dosáhnou 31 až 35 °C,“ avizují meteorologové.

Také v pátek bude jasno nebo skoro jasno, v Čechách odpoledne a večer začne přibývat oblačnosti s přeháňkami nebo bouřkami, ojediněle i silnými. Nejnižší noční teploty klesnou k 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 31 až 36 °C.

sobotu by mělo být oblačno až zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi 20 až 16 °C, nejvyšší denní teploty mezi 21 až 25 °C. Chladněji bude i v neděli, nejnižší noční teploty klesnou k 15 až 11 °C, nejvyšší denní teploty dosáhnou 22 až 26 °C.

Tagy: